tartalommarketing

A 7 legjobb hatás webshopod értékesítéseinek növelésére

Ebben a cikkben 7 olyan módszerről olvashatsz, amely pozitív hatása által növeli vásárlóid számát, illetve régi vevőid vásárlási kedvét. Ugyan többé-kevésbé az értékesítők és webáruház tulajdonosok a tudatában vannak ennek, de meg lehet figyelni milyen kevesen használják ki az ezekben rejlő lehetőségeket.

Bár a webáruház eredményesség növelő módszerek már egy másik cikkben bemutatásra kerültek, itt árnyaltabb, célzottabb hatásokról van szó, amelyeket nem sokan tudnak magas szinten alkalmazni.

A 7 legjobb hatás webshopod vásárlóira

1.A jó benyomás

Az első benyomás a weboldalon nem az első másodpercekben, de már az első micromásodpercekben kialakulhat. Adja magát a kérdés, hogy mi az, ami minden esetben jó benyomást tesz a látogatóra? A válasz az, hogy nincsen olyan általános megoldás, amely minden esetben működik.

Ez helyett az működik, hogy a weboldal és webáruház azok számára adjon jó benyomást, akik a célközönség. Tehát az ő igényeik, gondolkodásmódjuk, vágyaik, érdeklődési világuk ismerete a kulcsa annak, hogy elérjük ezt a benyomást. Akár a színvilág, az elrendezés, vagy bizonyos elemek vonzó-taszító hatást fejthetnek ki.

Ha biztosra akarsz menni, tesztelned kell! A számok mindennél többet mondanak, és akár egy árnyalatnyi változás a weboldalon, nagy különbséget jelenthet a látogatók számában, vagy a konverzióban. Egy régebbi cikkben már szó esett arról, mit tegyünk, hogy a látogató otthonosan érezze magát a webáruházban.

2.Az érzelmi hatás

Azt ugyan szinte minden értékesítő tudja, hogy elsősorban az érzelmekre kell hatni. Ennek mélyebb okaival és alkalmazásának módszereivel már kevesebben vannak tisztában. Egész egyszerűen az agyra másképpen hat az érzelmi információ, mint a tisztán logikai. Gyorsabban és erősebben is.

A megfelelő érzelmekre ható inger tízszer olyan erős lehet, mint csupán a logikus indokokra való hivatkozás. Azonban ennek feltétele az is, hogy ez legyen összhangban a valósággal. Ugyanis ha adott cég, vagy termék nem ugyanazt adja, mint amit előzetesen közvetít, a dolog a visszájára sülhet el.

Meg kell jegyezni, mindez nem jelenti azt, hogy csak az érzelmi meggyőzésre kell összpontosítani, mert a racionális érveknek is megvan a szerepük. Különösen, amikor elmúlt a kezdeti vágy, és a vevő saját magának is igazolni akarja döntésének helyességét.

Visszatérve az érzelmekhez, nem mindegy mely érzelmekre és hogyan akarunk hatni. Ez függ attól, mit képvisel a cég, mi a termék, és a célközönség mit vár el. Ha mindez harmóniában van, a tudatos érzelmekre való hatás működni fog. Tehát például egy önfejlesztő termékeket áruló webshopnak a sikertudatra kell hatnia, a divatcikkeket árulónak pedig a tetszés iránti vágyra.

3.Az árak játéka

Számos mód van arra, hogy ne csak kedvező legyen egy ár, de a vevők is érzékeljék azt, amire tömeges vásárlással reagálnak. Például egy magas árú termék mellett a kisebb összegbe kerülő vonzóbb lehet annak, aki az árat figyeli. De van olyan is, hogy az alacsonyabb árú termék árát növelik, így a drágábbak is jobban fogynak.

Mindig az számít, hogy a vevő mihez viszonyít. Ugyanaz az ár lehet alacsony és magas is egy másik árához viszonyítva. Az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy a prémium termékek növelik a többi termék eladási mennyiségét is. Arra viszont figyelni kell, ne legyen túl sok választási lehetőség, mert az csak megzavarja az érdeklődőket.

Az árképzés éppen fordítva működik az értékesítési tölcsérnél, ahol a vásárló, ahogy bizalmat szerez, és elégedett az olcsóbb termékkel, érdekelni kezdi a komolyabb, nagyobb árszabású. Ezek nem egyszerre történnek, hanem ilyenkor egy kampány folyamaton esik át a vevő.

4.A korlátozott mennyiség hatása

Ez akkor működik, amikor egy adott termékből csak bizonyos mennyiség van raktáron, ritkán van új, nehezen beszerezhető, vagy például egy szolgáltatás korlátozott mennyiségű érdeklődőnek kínál hozzáférést. Ilyen esetekben – ha van kellő igény – a lehetőség határos volta miatt az emberek kevésbé haboznak.

Egyes webshopok azt is megcsinálják, hogy az elfogyott termékek láthatóak maradnak, de rajtuk az elfogyott jelzéssel. Ennek vannak hátrányai is, viszont így a vevők komolyabban veszik, amikor egy-egy árucikk fogyóban van. Persze mindennek a leghatékonyabb módja, amikor egy szoftver automatikusan jelzi, hány darab maradt raktáron. Akinek kell, nem sokat vacakol, mert fél, hogy lemarad.

5.A képek hatása

Azzal többnyire minden értékesítő tisztában van, hogy a jó képek növelhetik az eladási statisztikákat. Ennek ellenére nem minden fázisban használják ki ezt. A termék képnek nem csak egy webshopban lehet helye, hanem a weboldalon, blogban, felvezetési kampányban, stb.

Persze nem mindegy, milyen képek, és hol helyezkednek el. Óriási a különbség, hogy jó felbontású, érzelmekre ható, profi kép-e az, vagy csak egy sebtiben készített, amatőr kép. A környezete is számít. Egyes termékeknél például a közelben levő ember – férfiaknak szóló áruknál egy csinos nő, vagy nőknek szóló terméknél egy csecsemő, kisgyermek – jócskán megnövelheti a vásárlási kedvet.

Ezeknek azért szervesen kell illeszkedniük a képbe, akármihez nem használhatóak, de ahol igen, ott kár lenne kihagyni. Sőt, egyes kutatások szerint a nyomtatott képek hatásosabbak lehetnek a digitális, online változatoknál. Érdemes megfigyelned, nálad mely képek váltják ki a legkedvezőbb reakciót vásárlóid körében.

6.A reklamáció is lehet jó

Erre ugyan nem érdemes alapozni – hiszen arra törekszünk –, hogy ne legyen szükség reklamációra, de ha mégis megtörténik, előnyösen is kijöhetünk belőle. Vannak olyan esetek is, amikor a szolgáltatott áruval nincsen baj, csak a vevő valamit nem ért, félreértett, vagy mást feltételezett.

Két dolog lényeges lehet: milyen gyorsan reagálunk a panaszra és milyen módon. Ha hamar, és pozitívan, segítőkészen reagál az ügyfélszolgálat, az jótékonyan hat a vásárló kedvező véleményére. Ez még fokozni lehet azzal, ha például térítésmentesen tanácsot kap, vagy ingyen kiszállítanak egy másik terméket.

Roppant érdekes, hogy azok, akik valami miatt reklamáltak, de később elégedettek voltak a javítással, segítséggel, sokszor a leghűségesebb ügyfelek kerülnek ki. Valószínűleg azzal magyarázható ez, hogy az emberek úgy gondolják, ha adott webáruház a saját érdekein túlmenően is odafigyel a vásárlóira, attól csak jóra számíthatnak.

7.Kellemes meglepetések pozitív befolyásoló ereje

Miről is van szó? A vevő rendel egy terméket, s amikor megkapja, kap hozzá valami ajándékot is, ami csak akkor derül ki, ha már megnézte/felbontotta, amit rendelt. Vagy: kap egy lehetőséget, hogy bizonyos összeg értékben ingyen választhat magának valamit még. (Ez arra is készteti, hogy (újra) ellátogasson a weboldalra/webshopba, vagy online üzletbe.)

Az is lehet, hogy egy fogyócikkből kap még egyet. Utóbbit mondjuk össze lehet kapcsolni valamilyen eseménnyel, mint például ügyfél x-edik vásárlása, vagy évforduló, születésnap, bármi. A lényeg, hogy azt érezze, most jól járt. Miért olyan jó ez? Mert a vásárláshoz egy pozitív élményt kapcsol még pluszban, így a vevő szívesen tér vissza, hiszen tudatalattijában a lehető legjobb benyomások raktározódtak el.

Mindez akkor működik igazán jól, ha eléggé egyedi. Azaz nem mások által már ezerszer (el)használt módon csinálod, hanem viszel bele valami személyességet. Ha csak úgy simán egy alacsonyabb értékű ajándékot adsz, az nem egy nagy durranás. De ha ezt egy különleges időpontra időzíted – úgy, hogy a vevő nem is számít rá – valamint az ajándék is egyedi, azt nem fogja elfelejteni.

Ehhez kapcsolódóan hasznos elolvasnod az arról szóló cikket, hogyan, és milyen kedvezményeket adjál a webshopodban.