magento webáruház

Miért és mikor válasszuk a Magento webáruház motort, és ha igen, melyiket?

A Magento webshop motor előnye a jó skálázhatóság és a gazdag funkcionalitás. Gyártóknak, márka forgalmazóknak és regionális értékesítőknek egyaránt előnyös. Leginkább azoknak érdemes a Magento mellett dönteniük, akik előtt már nem ismeretlen az e-kereskedelem. A nyílt forráskodú platform alaprendszere teljesen ingyen érhető el és azt tovább lehet fejleszteni. A motor további előnye, hogy a határon túli kereskedelmet nagymértékben megkönnyíti. Ajánljuk mindazoknak a nagyvállalatoknak és kkv-nak, akiknek fontos, hogy például az ERP rendszerekkel is jól megférjen az új motor. A fejlesztés és a karbantartás igen időigényes és az üzemeltetés is sok időt vesz el, így a kisebb vállalkozások számára nem ajánlott.

Milyen technológiai előnyei vannak, és meddig tarthat a fejlesztés?

A Magento már két konstrukcióban is elérhető, így a Community Edition, amely ingyenesen felhasználható forráskódot rejt illetve az Enterprise Edition, amely már csak licenszdíj mellett vásárolható meg. A licenszdíjas verziót leginkább nagyobb vállalatoknak ajánljuk, hiszen itt fontos a gyártói terméktámogatás is. A PHP alapú szoftver a Zend Framework-re épül. A frontend felület a Bootsrtap keretrendszerre épül, amely már sokak előtt ismerős lehet. Természetesen a fejlesztés ideje nagyban függ az előttünk álló tartalom komplexitásával. Legelső lépésben érdemes az igényfelméréssel kezdeni és ezután következhet a tervezési fázis. A webshop logikai felépítése után jöhet az ergonómiai tervezés és a rendszerspecifikáció. A fejlesztői szakaszban zajlik a tesztidőszak és még az éles üzembe helyezés előtt szükséges a tartalomfeltöltés. Amennyiben egy komolyabb Magento áruház létrehozása mellett döntünk, úgy több hónappal is számolni lehet, ami a teljes elkészülését illeti.

magento webshop

Mivel lehet integrálni és milyenek a szerverkövetelmények?

Természetesen erre is gondoltak a Magento megálmodói, hiszen a számlázó programokkal, az ERP szoftverekkel, a CRM rendszerekkel, de még a banki szoftverekkel is integrálható. A Magento segítségével a készlet valamint a termékinformációk, a különféle vásárlói adatok, a banki fizetési rendszerek is összeköthetők. A műszaki modellezés után lehet eldönteni, hogy milyen módon lehet ezeket a rendszereket összekapcsolni. A Magento infrastruktúra követelményei igen magasak, hiszen egy egyszerű webshop-hoz képest sokkal többet tud. Dedikált szerver ajánlatos a nagy cikkszámmal bíró kereskedelmi cégeknél és kisebb terhelés esetén elég a VPS is.

Melyiket válasszuk: Magento 1 vagy 2.?

A Magento 2 a 2016-os év nagy durranása volt. Csupán technológiai értelemben gondolták tovább, mint a Magento 1-et. Sokkal gyorsabb és modernebb, mint elődje. A világon megtalálható webáruház motorok közül az egyik leggyorsabb lehet jó beállításokkal. Ma már sokkal nagyobb értelme van a Magento 2 mellett dönteni, hiszen a gyorsaság mindenhol fontos a kereskedelemben, főleg ha határon túli kereskedelemről van szó. A Magento 2 fejlesztése során nagyon fontos, hogy a projektet egy ügyféloldali projektvezető is végig vigye, hiszen fontos, hogy olyan személy legyen a kapcsolattartó, aki a megfelelő technikai alapismeretekkel rendelkezik és a kereskedelem területén is jártas. Erre akkor van a legnagyobb szükség, ha a cél a teljes rendszerintegráció.

A tartalomszerkesztéshez és az adminisztrációs munkák elvégzéséhez egy webes szerkesztési ismeretekkel bíró kapcsolattartó is fontos lehet. A grafikus munkatárs pedig értelemszerűen a grafikákért felel. Ahol már a Magento 1 használatban van, ott természetesen nincsen teendő, csak abban az esetben, ha teljesítményproblémák adódnak, egy komolyabb átalakítást terveznek vagy elavultnak ítélik meg a rendszert.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.