webáruház tömeges termékfeltöltés

Webáruház termékfeltöltés egyszerűen

Webáruház termékfeltöltés vagy nevezzük nevén a gyermeket tömeges termékfeltöltés. Minden webáruház tulajdonos számára legalább egyszer szüksége lesz olyan funkcióra amivel több ezer terméket tud azonnal felölteni a webáruházába. Lehet szükség tömeges feltöltő használatára mert felfrissítenénk egyszerre az összes termékünk adatait, pl az árakat vagy a készleteket. Erre szolgálnak a különböző export/import modulok amik különféle szabványos fájlformátumok alapján frissítik a termékek adatait.

Nagyfokú előnyt élvezhetünk egy olyan Opencart webáruházban ami tartalmaz ilyen tömeges termékfeltöltő eszközt. Többfélével találkoztunk már az elkészített webáruházaknál így van tapasztalatunk a használatában.

Tömeges termékfeltöltés szabályai

Mindig saját szabványos formáját használjuk az adatfeltöltőnek a termékek feltöltéséhez, frissítéséhez. Webáruház termékfeltöltés egyszerűségét akkor élvezhetjük igazán, ha pontosan betartjuk a szabályokat.

  1. Mindig csak olyan adatokat töltsünk a táblázat vagy a sorokba amik odavalóak.
  2. Tartsuk meg a formáját és szerkezetét az adott fájlformátumnak.
  3. CSV és XLS fájloknál az első sor nem változhat és mindkettőre igaz, hogy soronként egy terméket tartalmaz a fájl, de pl XLS-eknél akár egy excelben több fülecskén is lehetnek adatok amik mind egy termékhez tartoznak.

Webáruház termékfeltöltés szabályai második rész

A legtöbbször a termékfeltöltésnél az emberi figyelmetlenség sok problémát okozhat olyan adatok feltöltésénél vagy módosításánál amik pontos egyezőséget feltételeznek. Mire gondolok?

Itt egy példa amiért nagyon sok export/Import modul már nem szöveges értékekkel dolgozik, hanem számokkal, mivel azok pontosan meghatároznak értékeket.

Hasonlítsuk össze ezt a két terméket.   Első termék = Első termék 
Látszólag mindkettő “Első termék” néven fut, látszólag.

Valójában amíg az első “Első termék” addig a második “Első termék “, láthatóan a második termékünk 1db szóközt is tartalmaz. Mivel mi ezt nehezebben vesszük észre, ezért az importáláskor minden webshop ezeket külön terméknek azonosítja.

A legtöbbször ezek a nevek helyett azonosítókat alkalmaznak. Pl, kategóriáknál vagy társ termékeknél, opcióknál, attribútumoknál szokták alkalmazni ezt a megoldást. Így jóval kevesebb adatra van szükség az importnál, ill. pontos ID fogja tartalmazni a megfelelő kategóriát, vagy más jellemzőt.

Tömeges termékfeltöltés bemutató

Webáruház termékfeltöltés

Ahogy látható az első sor azonosítja az oszlopokat és bennük az értékek soronként, ezek alapján már betölthető minden termék adata. Tömeges termékfeltöltés egyszerű megoldása az adattáblák pontos kitöltése és figyelemmel való használata.

Fontos figyelni arra, hogy minden termék első értéke általában egy azonosító, ami a terméket azonosítja, ez lehet akár a termék cikkszáma is.

Első és második blikkre talán egy kicsit nehéznek tűnhet ez a megoldás, de akár csv formában akár xls formában történik meg az export/import ez a legjobb és leggyorsabb útja a webáruház tömeges termékfeltöltés módjának.

 

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.