webáruház bérelt vagy saját

Webáruház: jobb a saját mint a bérelt?

Webáruház készítés előtt sokat érdeklődnek tőlem új ügyfelek, hogy jobb-e a saját vagy Opensource webáruház mint a bérelt webshop? Melyiket válassza ha már tudja az ügyfél mit szeretne eladni? Vállaljanak-e kezdeti nagyobb költséget a webáruház fejlesztésére vagy inkább kis költséggel indítva üzemeltessenek áruházat és lépcsőzetesen emeljék a költségeket?

Mi is valójában különbség a felsorolt webshopok között? Melyiket érdemes választani?
A legjobb megközelítés az, ha összevetjük milyen költségekkel jár a rendszerek használata.

Egyedi webáruházaknál a fejlesztési díjjak több rétegűek.

Licence díj: A szoftver alapdíja is már egy elég nagy költség lehet, persze ha mindez nulla árszabással kerül a listára akkor a fejlesztések lesznek jóval drágábbak.
Design költség: Az arculat kialakítása vagyis a design már az alap koncepció kialakításánál is egy elég erős költségtényezőt jelenthet.
Egyedi fejlesztés: Ez után jön az egyedi fejlesztés, működés kivitelezése a webáruház véglegesítése
Majd amit nagyon sokan elfelejtenek jön a feltöltés a tartalom beállítása. Ezt mindig elbagatelizálják az ügyfelek, mondván majd a titkárnő vagy részmunkaidős családtagnak ez jó feladat lesz. De valójában egy jól összeállított és valóban jól funkcionáló termékadatbázis már fél siker, persze mint mindennek ennek is megvan a maga költsége.

Webáruház megoldások szerint is szét tudjuk bontani a cél szoftvert.

Vannak azok a webshopok amiknél csak az admin felületet és azok funkcióit érhetjük el. Tehát csak az értékesítéssel kell foglalkozni ezek a bérelhető webshopok. Azután azok a webshopok amiknek már a fájl, tárhely, adatbázis és minden más technikai működésével is nekünk kell törődnünk. Ezekből vannak a fizetett vagy licencelt webáruház rendszerek és vannak az Opensource motorok amikből pl mi is készítünk webáruházakat.

Támogatottság, licence, garancia, egyedi fejlesztés, kezelhetőség

A választott web áruház rendszert érdemes több szemszögből is megvizsgálni mielőtt letesszük valamelyik mellett a voksunkat.
Támogatottság szerint vizsgáljuk meg, hogy van-e elérhető fejlesztő aki segít a problémák megoldásában. Ha ilyet nem tudunk találni akkor bizony azt a szoftvert érdemes elkerülni.
Egy egyedileg megírt webáruháznál létezik-e garancia? Mennyi időre szól és mit tartalmaz? Ez is egy olyan kérdés amit érdemes jól körüljárni.
Mennyire könnyű a választott webshopot fejleszteni, bővíteni? Az áruházat adminisztrálni mennyire nehéz, kézre áll? Van-e hozzá dokumentáció?

Ezek szintén olyan kérdések amik mellett nem szabad elmennünk választás előtt.

 

Na de akkor miből válasszak? Melyik a nekem való webshop megoldás?

Bérelhető webáruház: akkor válasszuk eladáshoz ezt a megoldást, ha a termékünk vagy maga az értékesítés még csak bevezető fázisban van és nem szeretnénk nagyobb költséget fordítani a webshopra továbbá a működtetéssel sem szeretnénk bajlódni és el tudjuk azt fogadni, hogy a már meglévő rendszert nem lehet csak úgy módosítani vagy továbbfejleszteni. Ezzel együtt így költséghatékony megoldással tudjuk termékünket értékesíteni miközben a háttérben szakemberek ellenőrzik a webáruház működését.

Fizetős webáruház: amikor az értékesítéshez egyedi igények és meghatározott erős célok társulnak akkor már ehhez szakember kell. A megfelelő csapat vagy személy a szükséges informatikai tudás birtokában megvalósítja egyedi webáruház készítési igényünket.

Ingyenes webáruház motor: Van ráérős idő egy ingyenes webshopmotor megismerésére, adatbázis feltöltésére. Háttér informatikai tudással mindez persze megoldható azonban az értékesítés mellett az informatikával is nekünk kell foglalkozni.

Konklúzió a webáruház témában

Ha felismerjük, hogy mire van szükségünk, akár ezen leírás alapján vagy meghatározott célunk van akkor már könnyen tudunk dönteni a megfelelő webáruházról.
webáruház bérlés vagy készítés

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.