webáruház sablon kiválasztása

Hogyan válasszunk templétet-sablont webáruházunkhoz

Sok webáruházzal találkozom munkám során amik csak az alapvető sablonnal rendelkeznek, ami szerintem nagyon nem vevő barát felépítésű. Kialakítása kezdetleges, finoman szólva is puritán valamint nincs speciális beállítása ami egyedivé teheti webáruházunk. A speciális beállítás olyan eszköz, amivel az adminisztrációs felületről is tudjuk módosítani a sablonunk kinézetének tulajdonságait. Persze vannak áruházak amiknek forgalma ezt cáfolja, de mégis azt javaslom keressünk a termékeinkhez alkalmasabb sablont. Teljesen mindegy, hogy Opencart webáruház készítés vagy WooCommerce webáruház készítésről beszélünk.

Hogyan válasszunk megfelelő webáruház sablont?

webáruház sablon kiválasztása

Mindenekelőtt a sablont élesben kell megnéznünk, hogyan működik, milyen elemek vannak használatban, mik a statikus elemei.

Lássuk a főoldalt, a kategóriaoldalt a termékoldalt, a kapcsolati oldalt, információs oldalt, ezek a legtöbbször használt oldaltípusok.

Ezek azok amikből megállapíthatjuk, hogy vásárlóink milyen stílusban láthatják majd termékeink. Próbáljuk termékeink beleképzelni a demo fotók helyére. A termékleírások a marketing szövegek megjelenítését szintén ide kell képzelnünk. Vannak akiknek ez nehezen megy, de én azt mondom javaslom, hogy szánjunk néhány percet rá és próbáljuk elképzelni az áruházat a saját termékünkkel. Azonnal érezni fogjuk, hogy passzol-e hozzánk ez a sablon vagy sem.

A következő feladat a teljes dokumentáció feltérképezése. Mi köze egy webáruháznak a dokumentáció hoz?  Annyi köze van hozzá, hogy itt fontos információkat írnak meg számunkra, hogy milyen kiegészítőkkel rendelkezik a sablon, vagy milyen extra modult ad számunkra fejlesztő. Van-e speciális beállítás, ami esetleg manuálisan nekünk kell elvégezni.

Sok sablon saját alapvető moduljait hozza magával és az eredeti modulokat feleslegessé teszik, Opencart alatt ezt kikapcsolással tesszük inaktívvá míg WooCommerce alatt a widgetek kerülnek használaton kívülre.

A dokumentáció feltárja a tartalomépítéshez  segítséget nyújtó shortcodeok használatát. Vagyis olyan parancsok amikkel egy funkció gyors elérhetőségét tesszük közzé bármely tartalmunkon belül. Vannak olyan fejlesztők akik hibaeseményekre is adnak gyors választ, vagy már a telepítés elején megmondják mely modulokkal inkompatibilis a sablon.

Összegzés

Több sablont ha összehasonlítunk ezek legyenek az igazán fontos pontok. A látszólag fantasztikus design takarhat olyan puritán beállítású sablont ami csak bosszúságot okozhat egy kezdő felhasználó számára.

Nagyon sok sablont ma már extra modulokkal adják, amit mi külön is megvehetünk, de ezek a beépítésük után még design elemeket is kapnak a sablontól, érdemes ezt is figyelembe venni. 300-400 dollárnyi értékű extra modul jól jön, főleg hogy legálisan jutunk hozzá töredék összegért.

Tehát a sablon kiválasztása ne  csak design béli kérdés legyen a funkciók is nagyon sokat számítanak webáruházunk elkészítésénél. Fordítsunk rá kellő figyelmet, sokszorosan megtérül!

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.