Domain címek, tárhelyek, információk

 

Több ügyfelünknél is felvetült az alapvető probléma, hogy tárhelyet, domain címet szerettek volna költöztetni, de fogalmuk sem volt, hogy ki kezeli a tárhelyüket, kinél van a domain címük regisztrálva. Ez ugye elég kényes probléma, amikor a feladat az lenne, hogy javítsunk meg ilyen-olyan hibákat a webáruházon, vagy épp költöztessük el azt egy általunk megfelelőre, mert ők ehhez nem értenek.

Kié a domain cím?!

A magyarországi domaincímeket vagyis a .hu címeket két évre kapjuk meg használatra. A külföldi domain címeket pedig 1 évre. Tehát nem a mienk, csak jogot kapunk a használatára. A jogot csak abban az esetben veszthetjük el, ha elperlik mondjuk mert jogellenesen használjuk, lejár a 2 év és nem fizetjük a fenntartási díjat, valamilyen bűntett miatt felfüggesztik a működését. Ez utóbbi kettő elég ritka, bár a hazai Domain regisztrációs szabályokra sokan nagy ívben tesznek és csak azért regisztrálják azokat, mert másnak szüksége van rá, és megpróbálnak borsos haszonnal túladni rajta.

domain

Sok esetben a hozzánk forduló felhasználók nem is tudják, hogy kinek a nevére szól a domain címük, kinél van a tárhelyük. Ilyenkor megy a fejfogás és a vizsgálódás, keresés kutatás, amiben persze tudunk segítő kezet nyújtani.

FONTOS:

Ezek az adatokat mindig kezeljük bizalmasan. Mindig a mi nevünkre szóljon a domain cím és a tárhely szerződés, mert az elért eredmények egy tárhely megszűnése esetén nem visszaállíthatók, a domain címre épített linkek, brand hivatkozások nem átruházhatóak.

Márpedig ez a kettő a mai online életben a legfontosabb.

Ha a tárhelyünket nem fizetjük és nem tudunk hozzáférni

 1. akkor azt törölhetik a szolgáltatónál mivel már nincs rá szükség
 2. illetéktelen kezekbe jutva az elérhetőségek kihasználhatják azt, és mások törölhetik a tartalmát vagy módosíthatjuk azt saját hasznukra. Amivel tetemes kárt okozhatnak számunkra, ha az éppen egy kenyérkereső webáruház.

Ha domain címünket veszítjük el, akkor még drasztikusabb probléma.

 1. ha más regisztrálja be magának mert mi nem fizettük be a díjat, csak borsos áron szerezhetjük vissza, ha egyáltalán visszakapjuk. (pl: MALEV.HU kálvária.)
 2. évek óta építjük rá a linkeket, tartalmakat majd a domain cím ugrik, innentől ezt amit ráépítettünk, és erre a címre mutatott azt elveszítjük.
  Legjobban ezt úgy tudom elmagyarázni, hogy ha a falu sarkán lakunk, és mindenki úgy hivatkozik ránk, hogy “ő készíti a legjobb ételt és a falu sarkán lakik” akkor ha mi elköltözünk a falu 3. utcájába az előző jelző már nem áll ránk, már senki nem fogja tudni, hogy mi hol lakunk. Viszont aki a sarokra költözött onnantól minden hivatkozást megkap, és mi elveszítjük amit eddig elértünk.

Ezek a hibák több százezer vagy milliós forgalmi kiesést is eredményezhetnek egy webáruház életében, nem mindegy tehát hogyan kezeljük ezt a két adatot.

Webáruház  költöztetés

Ha el szeretnénk költöztetni webáruházunkat akkor ezek az információk szükségesek:

Domain cím kezelő neve (valamilyen tárhelyszolgáltató)

 1. Régi tárhely ip címe, felhasználóneve és jelszava
 2. Régi tárhely adatbázisa annak felhasználóneve és jelszava
 3. Vagy Control panel elérhetőség
 4. Új tárhely ip címe, felhasználóneve és jelszava
 5. Új árhely adatbázisa annak felhasználóneve és jelszava
 6. Vagy Control panel elérhetőség

A költözés elektronikus útja elsőként a fájlok mozgatása majd az adatbázis mozgatásáról szól.

Amint ezek megvannak, akkor a szolgáltatónak jelezni kell, hogy mely domain címünket hova kívánjuk vinni, vagy átregisztrálni.

Tehát legyen egy mappánk akár elektronikusan, akár fizikailag ahol ezeket az adatokat őrizzük. Van legalább olyan fontos, mint a saját személyi és lakcím igazolványunk!

Fő profilom az Opencart és a WooCommerce webáruház készítés. Főként ezekről a webáruház motorokról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Webáruház készítés, fejlesztés, módosítás témában keress bátran elérhetőségeimen!

A * jelölt mezők kitöltése kötelező

Hasznos volt amit olvasott? Szeretne webáruházat?

Kérje ingyenes ajánlatunkat webáruház készítésre, módosításra, fejlesztésre!

Amennyiben szakmai felkészültségünk meggyőző, kérje ajánlatunkat webáruházának kivitelezésére!

Rólunk és írásainkról

Mi egy teljes körű szolgáltatást nyújtó ügynökség vagyunk, impozáns digitális marketing megoldásokat nyújtunk. A győztes megoldások és a tapasztalatok segítik nagyszerű eredményeinket honlapkészítés és webáruház készítés területén amiből itt infókat is olvashat.

  BESZÉLJÜK MEG, MOND EL VÉLEMÉNYED!

  Ellenörző kód * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

   Segítünk, hogy webáruháza még jobb eredményeket érhessen el, a keresési eredmények még több látogatót hozhassanak.

   Írásainkból

   ELOLVASOM MIND
   AllWebáruház
   facebook live forgalom növelés

   Filléres trükk a webáruházad forgalomnövelésére – Facebook Live

   Ha 2016 és tartalommarketing, akkor a Facebook live-ot tekinthetjük az elmúlt év egyik legnagyobb dobásának. Már 2017-et írunk, mégis, alig…
   Tovább olvasom
   webáruház biztonság

   Védekezés Brute Force támadások ellen – II. rész

   Korábbi cikkünkben a támadás megelőzéséről volt szó, most viszont adunk néhány tűzoltó taktikát arra az esetre, ha már bekövetkezett a…
   Tovább olvasom
   Brute force webáruházhoz

   Védekezés Brute Force támadások ellen – 1. rész

   Napjaink legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerei számos területen könnyíti meg életünket könnyű, akár informatikához egyáltalán nem értő felhasználók számára is. A népszerűségnek…
   Tovább olvasom