Biztonsági mentés az alapja mindennek!

 

Minden webes technológiának az egyik alapvető mérföldköve, hogy mindig mindenről legyen biztonsági mentésünk.
A hosting szolgáltatók folyamatos harcot vívnak a káros robotokkal, a kártékony kódokkal, a rosszindulatú felhasználókkal, akik csak azon ügyködnek, hogy hogyan férhetnének hozzá a fájljainkhoz, adatainkhoz.fontos a biztonsági mentés
Sokan nagyot legyintenek mondván „áh, mit akarnának az én egyszerű kis oldalamtól?”

Jobb esetben semmit, de gyakorlatilag a működés ami fontos nekik, többségében másodlagos az, hogy milyen honlapról van szó, miről szól az adott oldal. A lényeg hogy fut egy webes környezetű oldal, aminek a kódjaiba a saját kódjukat elhelyezhetik. Vagy olyan hackerekről van szó, akik csak a dicsőséghajhászás miatt próbálkoznak mindenhol, hogy bizonyítsák a tudásukat.

De akkor miért fontos a biztonsági mentés?

Mert bármilyen probléma is merül fel, pl: elemi kár, rongálás, hacker támadás, félreprogramozás, van egy mentésünk, amihez hozzányúlhatunk. A biztonsági mentés akkor is fontos, ha semmi nem történik akár hónapokig, évekig.

Egy webáruház életében szintén fontosak ezek a mentések.  A legutolsó mentés óta ha bármi probléma adódik, akkor csak az épp a legutolsó mentésig feltöltött termék veszik el, vagy a leadott megrendelésről információ. Olyan ki apróságok, amik áthidalhatóak. De egy több hónapos mentés igen is gondot, sőt sok helyen katasztrofális helyzetet okoz, főleg akkor, ha ez a fő bevételi forrásunk a webáruházunkat dönti romba.ledöglött tárhely

 

Mi kell a biztonsági mentéshez?

Elsősorban ha kulturált (valamilyen Control Panel vagy adminisztrációs felület áll rendelkezésre) tárhely szolgáltatónk van, akkor létezik olyan funkció ahol automatizált biztonsági mentést kérhetünk mind a fájlok, mind az adatbázisokról. Részletes backupra is van lehetőség egyes szolgáltatóknál. Pl heti egy teljes mentés, és nap 1 inkrementális (vagyis csak a különbségeket mentik két mentés között). Van ahol Cpanel használatával (Control Panel, igen elterjed felhasználói felület a tárhely adminisztrációjára)  vagy más vezérlőpanellel, lehet ezeket saját magunknak beállítani.
Ez esetben csak mi lehetünk a “leggyengébb láncszem” azzal, ha nem végezzük el a szükséges mentéseket mindig!
Továbbá van ahol semmi mást nem kapunk csak Ftp és sql címeket, és innentől azt kezdünk a tárhellyel amit csak akarunk.
Itt nekünk vagy egy megbízott szakembernek kell elvégeznie a megfelelő parancsok végrehajtását, hogy biztonsági mentéseink meglegyenek.

Ha manuálisan végezzük el a biztonsági mentést, akkor szükségünk van a tárhely és az adatbázis pontos címén kívül még a belépési adatokra, továbbá valamilyen ftp letöltő programra (ez egy olyan program ami automatizáltan a megjelölt fájl struktúrát gyorsan és biztonságosan tudja gépünkre menteni), pl: Filezilla vagy Total Commander nevű programok.

Szükséges adatok:

 • Ftp cím
 • Ftp felhasználónév
 • Ftp jelszó
 • Mysql cím (vagy phpmyadmin cím)
 • Mysql felhasználónév
 • Mysql jelszó

A művelet a következő:

Ftp-re belépve: eljutunk a tárhelyünkre és minden könyvtárat és fájlt egy a számítógépünk saját meghajtóján erre kialakított könyvtárba letöltünk.

Ez nagy oldalaknál akár több perc is lehet, persze internetsebesség függő, de azért több ezer fájlnál elmehetünk akár egy jó ebédet is megenni.

biztonsági mentés

A következő feladat, az adatbázis elmentése:

Sql szerverre belépve, vagy a Phpmyadmin oldalra belépve, a megfelelő adatbázist kiválasztva exportálást kérünk. Ilyenkor a szerver elvégzi a megfelelő folyamatokat, majd a böngészőnk letölti a sql fájlt.

Az Ebéd után letöltött teljes könyvtárt és fájl mennyiséget, valamint az sql adatbázist egy helyre tesszük (tömörítjük és máshol tároljuk, kiírjuk dvd-re, egyéb biztonsági helyekre lemásoljuk.)

phpmyadmin

Mi egy külön erre fenntartott tárhelyre másoljuk ezeket a tömörített állományokat, dátummal megjelölt könyvtárba, továbbá a ma ingyenesen használható felhő tárhelybe tesszük a legutolsó friss biztonsági mentést. (Dropbox, Mega, Drive)

Ha mindezzel megvagyunk és sikeresen elmentjük adatainkat, akkor bármikor és bármilyen probléma utána az oldalunkat azonnal működésre tudjuk bírni.

Fontos a jó biztonsági mentés!

Fő profilom az Opencart és a WooCommerce webáruház készítés. Főként ezekről a webáruház motorokról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Webáruház készítés, fejlesztés, módosítás témában keress bátran elérhetőségeimen!

A * jelölt mezők kitöltése kötelező

Hasznos volt amit olvasott? Szeretne webáruházat?

Kérje ingyenes ajánlatunkat webáruház készítésre, módosításra, fejlesztésre!

Amennyiben szakmai felkészültségünk meggyőző, kérje ajánlatunkat webáruházának kivitelezésére!

Rólunk és írásainkról

Mi egy teljes körű szolgáltatást nyújtó ügynökség vagyunk, impozáns digitális marketing megoldásokat nyújtunk. A győztes megoldások és a tapasztalatok segítik nagyszerű eredményeinket honlapkészítés és webáruház készítés területén amiből itt infókat is olvashat.

  BESZÉLJÜK MEG, MOND EL VÉLEMÉNYED!

  Ellenörző kód * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

   Segítünk, hogy webáruháza még jobb eredményeket érhessen el, a keresési eredmények még több látogatót hozhassanak.

   Írásainkból

   ELOLVASOM MIND
   AllWebáruház
   facebook live forgalom növelés

   Filléres trükk a webáruházad forgalomnövelésére – Facebook Live

   Ha 2016 és tartalommarketing, akkor a Facebook live-ot tekinthetjük az elmúlt év egyik legnagyobb dobásának. Már 2017-et írunk, mégis, alig…
   Tovább olvasom
   webáruház biztonság

   Védekezés Brute Force támadások ellen – II. rész

   Korábbi cikkünkben a támadás megelőzéséről volt szó, most viszont adunk néhány tűzoltó taktikát arra az esetre, ha már bekövetkezett a…
   Tovább olvasom
   Brute force webáruházhoz

   Védekezés Brute Force támadások ellen – 1. rész

   Napjaink legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerei számos területen könnyíti meg életünket könnyű, akár informatikához egyáltalán nem értő felhasználók számára is. A népszerűségnek…
   Tovább olvasom