Webáruház készítés

Webáruház készítés meg ami kell: alapfogalmak

Alapfogalmak tisztázása, felfrissítése –domain, tárhely, weboldal, webáruház

Nem biztos, hogy mindenki tisztában van a domain, tárhely és hasonló alapfogalmakkal. Lehetnek olyan látogatók, akik még csak most ismerkednek ezekkel a dolgokkal. Az ő kedvükért most nézzük meg miről is van szó. Ha valaki weboldalt szeretne vagy webshop készítést tervez, akkor szüksége lesz első körben egy tárhelyre és egy domain névre. Ezt követően kellenek bizonyos fájlok, amiket a webtárhelyre feltöltve létrejön a weboldal, webshop és már csak az van hátra, hogy keresőoptimalizáljunk és megfelelő tartalmakat töltsünk fel. Mindez egyben egy weboldalként vagy webáruházként fog megjelenni a felhasználók számára.

Domain

Mi az a domain és miért van rá szükség? A számítógépek egymás azonosítására számsorokat használnak, ezeket hívjuk IP címeknek. Ezekre a számsorokra mutatnak a domainek, így nem kell megjegyezni egy mit sem mondó számsorozatot, hanem elég megjegyezni a domain címet, ami erre mutat, és máris elérhetővé válik a weboldal. Hogyan? Úgy, hogy a számítógép azonosítja, mely IP címhez tartozik a domain, ezzel pedig kideríti, melyik számítógépről, azaz szerverről kell betöltenie a megjelenítendő weblapot. Domain nélkül nem lehetséges a webáruház készítés, sőt, semmilyen weblapot nem lehet elérni a weben.

Tárhely

Miért van szükség tárhelyre? A tárhely az, ahová el lehet helyezni a webáruház vagy bármely más weblap tartalmát. Önmagában ez nem egy weboldal, de annak feltétele. Ez egy önálló, saját rész a szerveren, ahol elhelyezhetjük a tartalmakat, feltölthetjük, amire szükségünk van és a feltöltött dolgokat a felhasználók számítógépe weboldalként megjeleníti, miután a gépük visszafejtette a domain név után, hogy honnan kell betöltenie az oldalt. A tárhelyet tárhelyszolgáltatóktól lehet bérelni, lehet nagy összeg is de mérete változtatható.

Weboldal

A weboldal a fentiekből következően az az adathalmaz, amit a számítógépek a domain név visszafejtése után megjelenítenek. A weboldalt alkotó fájlokat a tárhelyre, azaz a szerverre töltjük fel. A weboldal lehet több ezer fájlból álló komplex rendszer, de akár állhat egy oldalból is.

Webáruház

A webáruház lényeges elemei a termékek, amiket kategóriákba rendezhetünk, majd ezeket egy virtuális kosárba helyezhetünk. A fizetési megoldások és szállítási feltételek kiválasztása után a terméket megvásárolhatjuk. Napersze ennél sokkal több egy webáruház de nagyvonalakban a lényegez.

Nem mindegy milyen fájlokat pakolunk a tárhelyre és hogyan. Html, css, php stb. ismeret kell ahhoz, hogy valamit létre tudjunk hozni, azonban egy webáruház készítés nem áll meg itt. A webáruház lényege, hogy profitot termeljen, ehhez pedig az kell, hogy a vevők meg tudják rendelni online a termékeket, ki tudják fizetni és megtörténjen a szállítás, valamint naprakész árukészlet legyen látható.

 domain cim

Milyen tárhelyet válasszunk induló webáruházunknak?

 

A tárhely kiválasztása alapja a webáruház készítésnek. Azt is megalapozza, hogy meddig tudunk terjeszkedni, ugyanis nagyon sokféle tárhely csomag közül lehet választani és mindegyik más előnyökkel rendelkezik. Ahhoz, hogy ki tudjuk választani, melyik csomag az ideális számunkra, végig kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk elérni és milyen dolgokra van szükségünk.

A webáruház készítés nem egyszerű feladat, nagyon komoly tervezést igényel, mégpedig olyan tervezést, ami a távoli jövőre is kivetíthető. A legmegfelelőbb tárhely most is kiszolgálja az igényeinket, de a célunk elérésekor is képes lesz megfelelni az elvárásoknak?

Ha a weboldalt OpenCart rendszerre tervezzük, máris kiesik egy csomó tárhely csomag, a WordPress viszont szinte minden csomagban benne van, mint lehetőség. Tehát ki kell választani, milyen webáruházat szeretnénk. Az OpenCart és a WooCommerce a leghatékonyabb megoldás lehet egy kezdő webáruháznak, ugyanakkor egy bizonyos termékmennyiség, info, kép méret felett felettt már egészen más karakterisztika felel meg a két webáruháznak. De ez okozzon akkor problémát ha már naggyá növi ki magát a dolog. Amit még konkrétan tudnunk kell, hogy hány e-mail címet akarunk hozzárendelni, milyen mennyiségű adatok viszünk majd fel és milyen adatforgalmat fogunk produkálni. Vannak tárhelyek, melyekhez csak egy levelezési cím adható, de vannak 20-25 e-mail címet is elbíró, sőt korlátlan csomagok is.

Domain

Amennyiben tervezzük, hogy esetleg több webáruházat hozunk létre vagy a webáruház mellé más weboldalakat is létesítünk, akkor sem mindegy, milyen csomagra fizetünk elő, mert nem mindegyikben van lehetőség több domain parkoltatására. Ha nem is most, de később esetleg szükséges lehet plusz e-mail fiók, plusz domain vagy MySQL adatbázis, akkor érdemesebb már most nagyobb csomagot választani.

A tárhelyek, tárhely csomagok ára nagyon változó. Nem csak a csomag nagyságától függ az ár, a szolgáltatók árképzései között hatalmas különbségek találhatók. Amennyiben nem szakemberrel dolgozunk, kénytelenek leszünk átnyálazni a millió ajánlatot, mert nem érdemes rögtön az első jónak tűnőre ráugrani. Lehet, hogy akár fele annyiért is megkapjuk, amit akarunk és még egy hatvanezres összegnél sem mindegy, hogy elég lett volna harminc vagy negyven ezer forintot rákölteni és ugyanitt tartanánk. A webáruház készítésben jártas szakemberek gyakorlati tudással, tapasztalattal rendelkeznek és arra is odafigyelnek, amire a laikus nem.

Egy már most biztos: sohasem az ár és a tárhely gigabájtok amik fontosak a webáruház működtetéséhez.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.