Referral spam eltávolítás

 

referral spam stopA webáruházunk, honlapjaink analítikai mérésekor minden adatot figyelembe szeretnénk venni. Vannak azonban olyan oldalak amik üres forgalmi forrást generálnak. Vagyis olyan hivatkozásból érkezik látogatás ami nem valós. Ezekkel az adatokkal torzítják az áruházak statisztikáját. Rontják az összképet. Ezt a Google is észrevette, és próbált is érdemlegesen tenni ez ellen de mint észrevehető nem sikerül 100%-ban a folyamat.

Megpróbálhatjuk saját magunk is eredményeinket tisztítani. Kitakarítani a referral spam-et, kiszűrni a “káros” találatokat. Többféle remek cikk is készült a témában erről, hazai és külföldi szakblogokon egyaránt. Ahhoz, hogy ez a tisztítás jól működjön kétféle megoldást kell alkalmaznunk.

 1. Az első:a Google analítcs-ben kiszűrjük a referral spam találatokat.
 2. A második: a webshopunk főkönyvtárában a .htaccess fájlban blokkoljuk is ezeket a domain címeket.

Ha csak az első megoldást hajtjuk végre akkor valójában csak a név és a szegregáció fog eltűnni, de maga az eredményekben még látható lesz az érték.

Honnan ismerhetjük fel a refferal spam találatokat?

Elég szembeötlő vonásaik vannak:

 1. Ismeretlen domain címek
 2. A lepattanási értékük közel 100%
 3. Az oldalon eltöltött idő konvergál a 0-a felé.
Referral spam oldalak felismerhetők

Referral spam oldalak felismerhetők

Hogyan védekezzünk a botok, káros referral spam ellen?

A robotok kizárására a Google Analítics is ad már kapcsolót az adminisztrációs felületen. Ezt érdemes használni. Egyszerűen az adminisztrációs felületen be kell jelölnünk a robotok elrejtését. Majd a mentésre kattintani.bot-filter-a-google-analitics-ben

A Refferal spamek eltüntetésére a következő folyamatot kell végigkövetni. Itt megjegyzendő, hogy érdemes egy új nézetet létrehozni ehhez, hogy az eredeti nézet megmaradjon amiben semmilyen változást nem hajtunk végre, ez legyen egy olyan nézet ami az összes értéket tartalmazza. Szóval az új nézetben az alábbi beállítást hajtsuk végre :

 

 1. Nyissuk meg a következő menüt: Admin → Szűrők.
 2. Kattintsunk a Filter hozzáadása gombra, majd adjuk meg a refferal spam domain címet: pl. reddit.com címet, ez lesz a szűrő neve így könnyebb felismerni később, hogy miről szól a szűrő.
 3. Majd válasszuk ki a szűrő típusát ami egyéni legyen, a kizárást használva a szűrő mezőben válasszuk ki a Kampány forrása lehetőséget és a szűrőminta mezőben adjuk hozzá a doman címet.
 4. Mentsük el az új szűrőmintát.

Ezután jön a kettes fázis, hozzáadjuk a .htaceess fájlhoz a kizárást.

 1. Nyissuk meg a .htaccess fájlt.
 2. Adjuk hozzá a következő kódot:

## spam site blokk
RewriteCond %{HTTP_REFERER} reddit\.com [NC,OR] RewriteCond %{HTTP_REFERER} reddit\.com
RewriteRule .* – [F]

 

 • Mentsük el a fájlt és töltsük fel a főkönyvtárba

Mekkora számú spam oldalakról beszélhetünk?

Több mint 400 domain cím tartozik ide már, de ez a szám még mindig növekszik és sajnos a Google nehezen tudja ezeket a tartalmakat kiszűrni így nekünk kell ezek ellene tennünk valamit. Az alábbi oldalon tudunk utánuk nézni.

Van további megoldás a refferal spam kiszűrésére?

Nos igen van, mégpedig a Szegmentációs szűrésekkel. A Thinkbonfire oldal képpel illusztrálva mutatja meg, hogyan lehet ezt megtenni, így a folyamatot nem írnám le újra,

Ha mindent jól csináltuk így kell majd kinéznie a statisztikánknak a szűrés után.

sikeres refferal spam szures

Angol szakleírások:

Magyar leírások:

Fő profilom az Opencart és a WooCommerce webáruház készítés. Főként ezekről a webáruház motorokról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Webáruház készítés, fejlesztés, módosítás témában keress bátran elérhetőségeimen!

A * jelölt mezők kitöltése kötelező

Hasznos volt amit olvasott? Szeretne webáruházat?

Kérje ingyenes ajánlatunkat webáruház készítésre, módosításra, fejlesztésre!

Amennyiben szakmai felkészültségünk meggyőző, kérje ajánlatunkat webáruházának kivitelezésére!

Rólunk és írásainkról

Mi egy teljes körű szolgáltatást nyújtó ügynökség vagyunk, impozáns digitális marketing megoldásokat nyújtunk. A győztes megoldások és a tapasztalatok segítik nagyszerű eredményeinket honlapkészítés és webáruház készítés területén amiből itt infókat is olvashat.

  BESZÉLJÜK MEG, MOND EL VÉLEMÉNYED!

  Ellenörző kód * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

   Segítünk, hogy webáruháza még jobb eredményeket érhessen el, a keresési eredmények még több látogatót hozhassanak.

   Írásainkból

   ELOLVASOM MIND
   AllWebáruház
   facebook live forgalom növelés

   Filléres trükk a webáruházad forgalomnövelésére – Facebook Live

   Ha 2016 és tartalommarketing, akkor a Facebook live-ot tekinthetjük az elmúlt év egyik legnagyobb dobásának. Már 2017-et írunk, mégis, alig…
   Tovább olvasom
   webáruház biztonság

   Védekezés Brute Force támadások ellen – II. rész

   Korábbi cikkünkben a támadás megelőzéséről volt szó, most viszont adunk néhány tűzoltó taktikát arra az esetre, ha már bekövetkezett a…
   Tovább olvasom
   Brute force webáruházhoz

   Védekezés Brute Force támadások ellen – 1. rész

   Napjaink legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerei számos területen könnyíti meg életünket könnyű, akár informatikához egyáltalán nem értő felhasználók számára is. A népszerűségnek…
   Tovább olvasom