e-számlázás

Még te is papír alapon számlázol?

e-számlázás

Szinte hihetetlen, de még ma is találkozni olyan vállalkozásokkal, akik papír alapon állítják ki a számláikat. Ez alól a webáruház üzemeltetők sem képeznek kivételt, pedig nem csak kényelmi döntésről van szó.

Magyarországon a számlázást a legtöbb ember szükséges rosszként éli meg. A vállalkozók jelentős része még mindig papír alapon számláz. Sőt, nem elhanyagolható részük kézzel írja meg nyugtát. Miért teszik ezt, ha ennél már sokkal jobb megoldások is léteznek?

Utóbbi azért extrém példa, hiszen feltételezhetően azért üzemeltetsz webáruházat, mert több tucat, vagy akár több 100-1000 terméket is árulsz. Vélhetően te már átléptél a 21. századba, és valamilyen bővítmény segítségével automatikusan számlázol. Erre léteznek pluginok a két legnépszerűbb platformhoz, a WordPress-es Woocommerce-hez és az OpenCarthoz is. Mi több építünk is ilyen kapcsolatot ha olyan számlázód van amihez még nincs megfelelő kialakítás.

Itt azonban nem áll meg az élet, hiszen a számlákat ki is kell nyomtatni. Sőt, a hatályos jogszabályok szerint azt 8 évig meg is kell őrizni. Ez egy rendkívül alacsony (napi 10 vásárlás) forgalmú webshopnál az időszak végére 29200 iratot jelent. Több tonna papírtömeget kell biztonságosan tárolnod, arról nem is beszélve, hogy mi van, ha tényleg kér egy számlát a NAV és neked ki kell keresned a több tízezer papír közül a megfelelőt…

E-számlát a webáruház mellé!

Ekkor jön képbe az e-számlázás kérdése. Az e-számla rendelkezik időpecséttel és digitális aláírással, így elegendő csak kiállíttatni a bővítményünkkel, majd eltárolni valamilyen digitális adathordozón. Gyakorlatilag el lehet felejteni a számlázást, mint műfajt, hiszen az ügyfél a rendelés visszaigazoló emailjében megkapja PDF formátumban a kiállított nyugtát, és rendben is vagy. Nincs többé elképzelhetetlen mennyiségű papírtömeg, csak egy pendrive-ra lesz szükségünk.

Természetesen vannak olyan célközönségek, vállalkozásformák, ahol kézenfekvő, hogy papír alapon számlázzunk. A magyarországi internetes vásárlók még zömmel ide tartoznak, tehát elvárják, hogy egy-egy megvásárolt csomagba igenis belekerüljön a számla papír alapon. Ekkor sincs minden veszve, hiszen választhatsz olyan szolgáltatást, aminek keretében a vevőd megkaphatja a papír alapú számláját, de a másodpéldányt magadnak nem vagy köteles kinyomtatni. Ez amolyan hibrid megoldás, amivel legalább felére tudtad csökkenteni a papírmennyiséget – és az sem téged terhel majd.

Az e-számlák már havi néhány ezer forintos költségtétellel elérhetőek a hazai számlázószoftverek kínálatában, így egy megfelelően működő vállalkozás nemcsak hogy könnyen kigazdálkodja, de egyenesen ajánlott, hogy áttérjen erre a formátumra.

zöld növekedés

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.