ssl kapcsolat

Ingyenes SSL: szabad vagy nem?

2016 szeptemberében bombaként robbant a hír, hogy a Google hamarosan hátrébb sorolja majd az SSL tanúsítvánnyal nem rendelkező weboldalakat a keresési találatok között. Sokan megrémültek és azonnal nekiláttak tanúsítványt keresni, azonban akkor jött a kérdés: ingyeneset, vagy fizetőset?

Mi is ez az egész?

Konyhanyelven nehéz elmagyarázni miről van szó, de azért megpróbálkozom vele. Az SSL tanúsítvánnyal, HTTPS protokollon keresztül elért oldalak (tehát a kettő dolog szorosan összefügg egymással) egyrészt hitelesítve lesznek egy szolgáltató segítségével, másrészt a felhasználók által böngészőbe vitt adatok titkosítva lesznek. Röviden tömören, jól járnak a szolgáltatók és a felhasználók is. Hogy lehet, hogy 2017 februárjában még mindig csak a hazai weboldalak 9,4 %-ánál alkalmazták a HTTPS protokollt?

Információhiány

Tapasztalataim szerint a domain és tárhelyszolgáltatók mindent megtesznek a megfelelő tájékoztatásért, a technológia túlzottan technikai mivolta miatt azonban még mindig nem egyértelmű a legtöbb webáruháznak, hogy szükség van-e a titkosításra, vagy sem. A bevezetőben ismertetett hír már előfutára volt annak, hogy a válasz határozott igen, azonban a keresőóriás tovább szigorított idén: a Chrome böngésző elkezdte vizuális figyelmeztetésekkel is szankcionálni azokat az oldalakat, amelyek HTTP kapcsolaton keresztül kérnek be adatokat.

Let’s Encrypt

A várható tömeges igénylésre és a technológia mihamarabbi terjedése érdekében a piac legnagyobb szereplői (úgy mint a Chrome, Mozilla, Facebook stb.) összeálltak, hogy kifejlesszenek egy ingyenes tanúsítvány szolgáltatást, amit végül Let’s Encryptnek neveztek el. A szolgáltatás már a legtöbb hazai szolgáltatónál is elérhetővé vált, így a szankciók néhány kattintással és nulla forintból megúszhatod.

Miért lehet jobb egy fizetős SSL?

letsencryptA titkosításnak van egy magasabb szintű módja is, ahol már a böngésző sávjában megjelenhet a céged neve is zöld színnel. Ez néhány ezer forinttól már elérhető, a határ pedig a csillagos ég. Ilyenkor a hitelesítő cég olyan adatokat kér be a vállalkozásodhoz, amelyek szükségesek a hitelesítéshez. Ez több időt igényel, mint a Let’s Encrypt beállítása, azonban nagyobb védelmet is nyújthat.

A Let’s Encrypt tehát működik, azonban van lehetőség magasabb szintű tanúsítvány megszerzésére. Sajnos, még a hazai felhasználók nem igazán vannak tisztában a védelmek közötti szintekkel így ezen a téren nem feltétlenül nyújt majd magasabb bizalmat, ha a céged neve megjelenik a böngésző címsorában.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.