Hogyan lehet automatikusan számlázni a webáruházzal?

A webáruház készítés szerteágazó tevékenységek sorát foglalja magába, hiszen egy webáruháznak ma már sokkal több mindent kell tudnia, mintsem csak tetszetősen kilistázni az éppen aktuális, eladó termékeket.

Ahhoz, hogy gördülékenyen és folyamatosan előremutató jelleggel működjenek online üzletünkben a dolgok, integráltságra is szükség lehet. Ez azt jelenti, hogy webáruházunk nemcsak önmagában állva létezik és funkcionál, hanem különböző külső rendszerekkel is szükséges lehet összedolgoztatni. A különböző rendszerek összepasszítását és közös működésre bírását nevezzük integrálásnak, integrációnak.

Ma már nemcsak kényelmi, hanem Magyarországon kifejezetten törvényi követelmény, hogy a webáruház (nem, mint platform, hanem mint üzlet) legyen elektronikus számlázásra képes, feleljen meg az aktuális törvényi rendelkezéseknek, és az online számlázás legyen összekapcsolva a NAV-val is, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Az pedig, hogy mindez történjen automatikusan, ma már a modern korunk abszolút jogos, hétköznapi elvárása.

Kezdő, még éppen csak felfutó webshopoknál a számlázó rendszer eleinte általában külsősként van hadrendbe állítva, és egy külső felületen szokták a számlákat a rendelések mellé kiállítani, de napi 8-10 megrendelés esetén is már külön logisztikai rémálommá tud válni, hogy a vevő biztosan azt a számlát kapja meg, ami a megrendeléséhez tartozik, és hogy egyáltalán megkapja-e. Ezért a bankkártyás fizetési rendszer integrálásával fej-fej mellett a számlázó-integráció a másik kiemelt projekt egy-egy webáruház életében, rögtön az indulás után.

Milyen lehetőségek vannak számlázás automatizálására az Opencart webáruházak esetében?

 • Tapasztalatunk szerint a legtöbb vállalkozás az e-kereskedelemben a Számlázz.hu rendszerét használja. Előre kialakított, integrálható megoldásokkal rendelkezik, melyekkel a digitális rendszerek összekapcsolhatók és zökkenőmentesen működtethetők.
 • A számlázók új generációja a Billingó, ezt is sokan szeretik. Ez a program is automatizált, NAV kompatibilis, webáruházzal összeköthető, és megbízhatóan működik.
 • A Billzone.eu is jogszabálykövető a magyar viszonyok tekintetében, a NAV adatexporton felül nemzetközi, többnyelvű számlázásra is alkalmas.
 • Webshopok számára a Kulcs-Soft is állított össze szoftvercsomagokat, mely cég az említettek előtt már jóval korábban jelen volt a magyar számlázó-piacon, bár anno még nem létezett online számlázás. Természetesen tartják a lépést a modern kihívásokkal.

A GrenT Média már készített összehasonlítást a számlázó programokhoz, továbbá 18 pontba szedtük a fontosabb szempontokat, amik alapján átfogóbb képet kaphatsz a számlázókról, így könnyebben tudsz dönteni, melyik programot integráljuk a te üzleteddel a webáruház készítés vagy webáruház fejlesztés során.

Miért jó egyáltalán az automatikus és online számlázás?

 • Az online számlázás ma már kötelező, de az automatizmus nem. Az automatikus számlázás költségcsökkentő és az emberi hibából eredő problémákat is kiküszöböli.
 • Kényelmes, nem kell külön felületeken bűvészkedni, lényegében csak egyszer kell jól megcsinálni, utána teszi a dolgát.
 • Minden információ átlátható, és real-time követhető.
 • Nagy segítség a könyvelőknek, hisz hozzáférést biztosítva számukra, ők is könnyebben, naprakészebben végezhetik a munkájukat, nem kell külön mentegetni a számlákat és küldözgetni havonta.
 • Az online automatikus számlázási rendszerek előnye még, hogy mivel NAV kompatibilisek, az adatszolgáltatásra sincs a NAV felé többé gondunk, hisz a számláik kiállítása után az adatok automatikusan továbbíthatók a NAV felé.
 • Mert naprakészen megfelelnek a törvényi előírásoknak.
 • A számítógépes rendszer a csomag lezárásakor automatikusan kiállítja a számlát, ahogy a vevő kéri. Lehet PDF formátum, vagy e-számla, de kérhetik az ügyfelek kinyomtatva, a megrendelt csomagba elhelyezve is.

A lényeg tehát a címben feltett kérdésre válaszul: a kulcs az integráció és az integrációra képes külső számlázó rendszer. Neked csak választanod kell, a többit mi megoldjuk.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.