prestashop

A feltörekvő webáruház-platform – Prestashop

A Prestashop is egy ingyenes, nyílt forráskódú webáruház-platform, a beállítási lehetőségek pedig páratlanul gazdagok: már az alapcsomag több mint 300 feature-rel és lehetőséggel érkezik, ezen felül több ezer kiegészítőt és sablont tölthetsz le a netről.

Nézzük a telepítést.

 Prestashop cPanelen

Feltételezzük, hogy van már doménneved és regisztrált tárhelyed, ahova a webáruházat fel akarod tölteni. Nagy valószínűséggel egy cPanellel fogsz dolgozni, hiszen ez az egyik leggyakoribb kezelőfelület a webhoszting világában.

A Software/Services csoportban kattints a QuickInstallra. Betölt rengeteg különböző, azonnal telepíthető platform (blog, CMS stb.), az eCommerce-nél válaszd ki a Prestashopot.

Ellenőrizd, hogy a doménnév megfelelő-e, az automatikus frissítéseket hagyd kipipálva (így mindig a legfrissebb verzió dorombol a szerveren), és már telepítheted is.

Egy rövid szünet után a Prestashop beköltözött a tárhelyedre, már csak be kell állítanod.

 Fizetés

A termékfeltöltés, SEO, számlázás és egyéb funkciók egyértelműek, a Prestashop jól magyarázva mutatja a lépéseket. Mivel a webáruházadat azért hozod létre, hogy pénzt keress, ezért a fizetési módok beállításán keresztül mutatjuk be, hogy hogyan néz ki egy átlagos konfigurálási folyamat a Prestashopban.

prestashop telepítésKattints a „Modulok” fülre (ez jobbról a negyedik), keresd meg a a fizetési módokat („payments & gateways”). Telepítsd az igényeidnek megfelelő fizetési módot, mondjuk a PayPalt. Ismerned kell, hogy a vásárlóid hogyan szokták használni a PayPalt, pl. internetes bankkártyás fizetésre használják vagy közvetlenül a PayPal-fiókkal utalnak.

Ezután a beállításoknál add meg a PayPalhoz tartozó emailcímed, és a mentés után a fizetési mód használható.

 Nyílt, de biztonságos?

Kényes kérdés a biztonság, főleg akkor, ha az oldaladdal pénzforgalmat bonyolítasz. Ha egy blogot feltörnek, akkor mit tudnak csinálni? Törlik vagy átírják a bejegyzéseket. Ez is kellemetlen, viszont ha egy webáruházat feltörnek, akkor hozzáférnek a te adataidhoz, illetve a vásárlóid adataihoz.

Bár a Prestashop nyílt forráskódú (azaz bárki megnézheti), a biztonságra talán épp ezért nagyon ügyelnek. Biztonsági kérdésekkel és visszaigazolásokkal védheted a vásárlóidat, téged pedig alapbeállításként véd az, hogy a többszöri sikertelen bejelentkezési kísérletnél a rendszer blokkol (és értesít).

Mindezzel a webáruházad üzemeltetése sokkal stresszmentesebb lesz.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.