backup webáruházaknak

Biztonsági mentés minden esetre

A Backup vagyis a biztonsági mentés mindig életbevágóan fontos.. de sajnos erre csak akkor jövünk rá, ha már csak a hiányát fedezzük fel. Amikor a homlokunkra csapunk, hogy miért nem készítettük el, miért nem voltunk okosabbak. Sajnos nagyon sok esetben nem készítünk biztonsági másolatot fájljainkról, adatbázisainkról, rendeléseinkről.

Fontos a biztonsági mentés!

Sok megoldás létezhet a biztonsági mentések elkészítésére, bemutatok néhány lehetőséget.

1, bizonyos tárhelyek (azok a szolgáltatók akiknél a weboldalunk van) kényelmi funkcióként ezt is adják szolgáltatásuk mellé. Egy külön weboldalon folyamatosan elkészítik a tárhelyünk biztonsági mentését, amit nekünk csak le kell töltenünk. Az adatbázisról sose feledkezzünk meg. Egy dinamikus webáruház adatbázis nélkül félkarú és két láb nélküli óriás.

Tehát tárhely és adatbázis mentést minden esetben külön-külön le tudjuk menteni. De ez csak az adott tárhelyre jellemző, nem mindenütt nyújtják ezt a szolgáltatást.

2, A tárhelyünk mellé kapunk egy ügyfélkapu belépést, ahol jobb esetben nagy mennyiségű beállítást végezhetünk el.

Ilyenkor manuálisan saját magunknak kell biztonsági mentést elvégeznünk. Ami azt jelenti, hogy be kell lépnünk a tárhelyünkre egy FTP klienssel és minden fájlt amit találunk a tárhelyünkön, azt lemásoljuk egy könyvtárba a számítógépünkre. Majd az ügyfélkapunkon belépve az adatbázisba is be kell lépnünk, és erről is kell készítenünk egy mentést.

Ezt a két mentést egy lemezre is kiírhatjuk, betömöríthetjük és felhőben is tárolhatjuk. Az a lényeg, hogy több biztonsági mentésünk is legyen, ha beütne a krach másnap azonnal működőképes lehessen oldalunk.

3, Megbízol minket, és mi elvégezzük ezt a mentést számodra. Zip fájlban, felhőben tárolva, cd/dvd-n átadjuk neked oldalad mentését. Akár havonta.

Sok webáruház, pl az Opencart is, nyújt biztonsági mentés funkciót. Sajnos ez a megoldás csak az áruház tartalmi adatbázisát tölti le. Ezt máshol, máshová nem tudjuk feltölteni, csak ebbe az áruházba.

4, Léteznek speciális programok is csak erre kihegyezve. Megadjuk az FTP és SQL elérhetőségeket és elkészítenek mindent számunkra.

Fontos a biztonsági mentés, ma még fontosabb mint eddig. Egy webáruház ha nem működik, nincs eladás, nincs bevétel.

Figyeljünk rá, hogy mindig legyen weboldalunkról, webáruházunkról biztonsági mentésünk.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.