Opencart áfa

Árazások

Árazások fontos beállítása minden webáruháznak, mivel ezek nélkül nem üzemelhet semmilyen webáruház.
Ha már megtörtént a telepítés, beállítottuk az adataink akkor a következő lépcső az országok, zónák (megyék), adó osztályok beállítása.

Be kell állítanunk, hogy mely országokba szeretnénk termékeinket értékesíteni. Ez azért fontos, mert ha külföldre is értékesítünk terméket, akkor ahhoz más árakat vagy szállítási költségeket kell feltüntetni. Senki sem szeretne hazai szállítási költséggel mondjuk Németországba szállítani.

Példánknál maradva most csak Magyarországra értékesítünk. Majd beállíthatjuk, hogy a Magyarországhoz tartozó megyék, vagy egyéb kiemelt városok is megjeleníthetőek legyenek.

Az Opencart webshopban a termékek árait beírhatjuk bruttó áron is.
Ugye tudjuk, hogy a webáruházak csak bruttó értéket jeleníthetnek meg az eladáshoz?

Vagy megadhatjuk az áfa csoportokat, azon belül az áfa értékét. Miért fontos ez? Vannak termékek, amik nem az általánosan ismert 27%-os forgalmi adóval kerülnek értékesítésre, hanem 5 vagy 18%-al, esetleg más értékkel.

Opencart áfa

Ezért ezeket az áfa értékeket 1-1 külön áfa értékként fel kell vinnünk.

Az áfa csoportok ott számítanak igazán, ahol tudjuk, hogy pl, a letölthető termékeink vagy áfakörön kívüli termékeinket külön szeretnénk kezelni.

Mindezek kitöltésével még nem vagyunk a munka végén. Mert valahogy ezeket használatra is kell bírnunk.

Mint az előbb említettem, a termékeink árait megadhatjuk akár bruttó áron is, de sokkal jobb ha minden termékünk árát nettó áron adjuk meg az áruházban, majd a termék áfacsoportját beállítjuk. Így az áruház front oldalán már csak a Bruttó ár jelenik meg.

Webáruház kosár

Azért jó ez a megoldás, mert az Opencart webáruház statisztikai adatokkal is szolgál, így az áfa értékét is megkapjuk. Továbbá az un. számlán külön is feltüntethetjük, hogy mennyi a termékek áfa értéke.

Még egy fontos adat amiért fel kell tüntetni az áfa értékét, az a szállítási költségek. Amikor a szállítási díjat kiszámlázzuk a megrendelőnek, akkor a rendelésben található termékek közül annak az áfáját kell figyelembe vennünk, amelyiké a magasabb kulcsú.

Az árazások fontos beállítás, figyeljünk rá jól.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.