konverzió

Webáruház konverzió növelés típusai, mérése, 21 módja

A webáruház konverzió növelés típusai, mérése, módjai, minden fejlődésre törekvő webáruház működésének részét kell képezzék. A webáruház konverziója megmutatja az adott webshop értékét, hatékonyságát, eredményességét, ezért a teljesítményének egyik legfőbb fokmérője.

Ebben a cikkben lépésről-lépésre megismerkedünk a konverzió jelentésével, a különböző típusaival és azok szintjeivel. Megnézzük mivel és hogyan mérjük a konverziót, valamint mire jó ez. Utána 21 különböző módszert veszünk sorra, melyek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a webáruház eredményessége a lehető legjobb legyen.

Webáruház konverzió fogalma, jelentése

A webáruház konverzió azon folyamat, melynek során az egyszerű olvasó, látogató, érdeklődő – aktív cselekvés által – vásárlóvá válik. De tágabb értelemben konverziónak tekintjük mindazon folyamatokat, amelyek a látogatóból olyant aktivitást váltanak ki, amely – közvetett módon, és későbbi időben – vásárláshoz vezethet, illetve általuk másokat is oda juttat.

Webáruház konverzió típusai, fajtái, szintjei

A konverzió egyes szintjeit az szerint különböztetjük meg, milyen szintű elköteleződöttséget kíván. Így a feliratkozástól a vásárlásig, majd rendszeres ügyfélig több fokozatú interakcióról beszélhetünk. Természetesen a gyakorlatban ez tetszés szerint sok-sok alszintre bontható, itt a fontosabbakat vesszük sorra.

1.Webáruházban eltöltött idő, többszörös visszatérés.

Bár a legtöbben ezt nem sorolnák a konverzióhoz, mégis, ez már egy lépés a látogató részéről, mely a magasabb szintekhez vezet. Ha nem csak megnéz egy oldalt, egy információt, hanem hosszabb ideig tájékozódik, illetve több alkalommal visszatér, ott már komolyabb érdeklődés van.

2.Regisztráció és hírlevél feliratkozás, űrlapok kitöltése.

Ez egyértelmű elköteleződés, a látogatónak célja van, valamit keres, valamit meg akar szerezni, de legalábbis, több/rendszeres információkra, tájékoztatásra van szüksége. Őket – amennyiben a jogszabályoknak megfelelően is beleegyeztek – hírlevéllel tovább lehet vezetni, egészen az elégedett vásárlók szintjéig.

3.Megrendelés, vásárlás.

Ez a vevők szintje. Ők azok, akik eldöntötték, hogy van valami, amihez itt akarnak hozzájutni. Belőlük lehetnek a rendszeres vásárló ügyfelek, amennyiben kölcsönösen jó és elégedett kapcsolatot építünk ki velük.

4.Előfizetések, nagyobb értékű megrendelések.

Ezek már az aktivitás magasabb szintjeit képviselik. Itt a vevő megbízik a webáruházban, annak tulajdonosaiban, elég értékesnek tartja a termékeket, vagy szolgáltatásokat ahhoz, hogy komolyabb, vagy rendszeres összeget fektessen belé.

5.Folyamatosan visszatérő ügyfél, rendszeresség.

Ez a legmagasabb szint, amikor a vevő annyira elégedett a termékekkel, szolgáltatásokkal, magával a kiszolgálással, hogy akár évekig, évtizedekig hűséges vásárlóvá válik. Minden profi webáruháznak ez a legfőbb törekvése.

konverzió növelés

A webáruház konverzió mérése

A konverzió mérőeszközei

Számos módja van a konverzió, s maga a látogatói aktivitás mérésének, itt csak néhányra térünk ki. Az egyik legismertebb és széles körben használt ingyenes alkalmazás a Google Analytics. Ezen eszköz által rengeteg információhoz lehet jutni. Be lehet állítani a kiválasztott konverziós útvonalat és célt, amely által pontosan megtudhatjuk, hányan érték el a konverziós célkitűzésünket.

A hőtérképes visszajelzők ugyan nem szó szerint a konverziót mérik, de nagymértékben elősegítik a folyamatot. Másrészt sokuk – mint például a hotjar – információkat szolgáltat egyéb mérőszámokról is, vagy például az értékesítési tölcsér útvonalának beállításával, ezzel kapcsolatban láthatjuk az adatokat és teljesülést.

Hirdetések esetén a weboldalon elhelyezett követőkódok által mérhetőek az eredmények. Ilyenek például  a Google Ads követőkódja, valamint a Facebook pixel. Ezeken felül saját fejlesztésű, vagy egyéb, konverziót (is) mérő programok jöhetnek szóba.

A webáruház konverzió mérésének módjai

A konverzió alatt legtöbben arra a számra gondolnak, hogy pl. hány látogatóból lesz tényleges vásárló. Azonban – mint ahogy fentebb láttuk – a konverzió nem csak magát az egyszeri vásárlást jelentheti, azon kívül többféle módon, több szemszögből lehet mérni.

Tehát a legáltalánosabban ismert alappélda: Ha mondjuk 1000 látogató volt egy adott napon a webáruházban, és ebből 10 -en megrendeltek valamit, akkor a következőképpen számolható ki a konverzió:

megrendelők / látogatók, azaz 10 / 1000 = 0,01 %  a konverzió

Ez most csak egy példa volt, iparágtól és termék/szolgáltatás típusoktól függően egészen eltérőek lehetnek ezek az arányszámok. Egyes területeken magasabb, máshol alacsonyabb konverzió is jó eredménynek számít, és maga a termék ára is lényeges a megtérüléshez.

Ugyanezt a konverziót egészen másképpen ítéljük meg ahhoz viszonyítva, milyen forrásból érkeznek ezek a látogatók/vevők. Nagy a különbség, hogy ingyenes forrásból, mint pl. Google kereső (ha a helyezést nézzük, az sem ingyenes, hiszen munka és idő), vagy valamilyen hirdetési csatorna által.

Egy másik – de ugyanezen az elven alapuló – ismert módja a konverzió mérésének, amikor az ún. konverziós rátát használjuk. Ezt onnan tudjuk meg, hogy a látogatószám és az átlagos kosárérték (vásárlók átlagban mekkora összegben vásároltak) szorzatát mennyivel kell megszorozni az összes forgalom értékéhez. Visszafele fordítva a művelet így néz ki:

látogatók száma * átlagos kosárérték * konverziós ráta = forgalom

Tehát ha a webáruháznak 1500 látogatója volt adott napon, az átlagos kosárérték 5000 Ft, és az összes forgalom 225 000 Ft, akkor a konverziós ráta 0,03, azaz 3 % -os. Más felállásban így is értelmezhető a konverziós ráta:

Összes forgalom (értékesítés) / összes látogató * 100 = konverziós ráta

A konverziós ráta azt mutatja, a látogatók hány százalékában teljesül a cél. Az említett példában 100 -ból 3 látogatóra igaz ez. A fő feladata egy webáruháznak a konverziós rátát minél magasabb szintre fejleszteni. A bevételek pontos értékeléséhez a fennálló költségek ismerete is szükséges. Ezek egy része a fenntartás, más részük a „vevővonzás” csatornáinak építésére megy el.

Ha a széles körben elterjedt hirdetési módokat látjuk, mint például a Google Ads, vagy a Facebook hirdetések, ezekből számtalan adatot kapunk arra vonatkozóan, mi mennyibe került. Így nyomonkövethető, pontosan melyik hirdetés milyen eredménnyel futott, mekkora a konverziója.

Ugyanakkor, mint az már szóba került, a konverzió egyéb módjai és alsóbb szintjei is jól mérhetőek. Sokat mondhat az, hány emberből lesz visszatérő látogató, vagy hányan hajtanak végre nagyobb aktivitást (kattintások, kitöltések). Valamint a hírlevél feliratkozók, illetve regisztrálók száma a látogatókhoz képest is egy fontos mérőszám.

21 konverzió növelő technika, módszer

Minden egyes fejlesztés, amely javítja a webáruház küllemét, célszerűségét, kezelhetőségét, tartalmát, hasznosságát, hatással van a konverzióra. Annál többen fognak vásárolni, minél többen kapják meg azt, amit ők akarnak, a lehető legkényelmesebben, egyszerűbben, és gyorsan. Vegyük sorra a legfontosabb tényezőket.

A megfelelő előkészítés

Ez az alap ahhoz, hogy egy webáruház jól működjön, s amíg ezek nincsenek rendben, nem is beszélhetünk konverzió növelésről.

 • Technikailag legyen minden rendben. Tesztelni, kipróbálni kell, hogy minden egyes funkció, gomb, link, menüpont, űrlap jól működjön.
 • A webáruház optimálisan működjön minden felületen. Ezt ellenőrizni szükséges. Főoldal, kategória oldal, termékoldal, pénztár működés ellenőrzése.
 • Az oldal sebessége megfelelő legyen.
 • A design pontosan tükrözze az áruház ajánlatát célját. Se túl hivalkodó, sem semleges ne legyen.
 • Világosan meg kell határozni a célközönséget. Ez az alapja bármilyen hirdetés, vagy bejövő csatorna, útvonal elkészítésének.
 • Ki kell dolgozni egy hatékony stratégiát, amely a vásárlókat hozza. Ez lehet hirdetések, keresőoptimalizálás, egyéb weboldalak, blogok, fórumok, közösségi oldalak, stb. Lehet mindegyiket használni, de tesztelni kell, melyek és milyen módon hozzák a legjobb eredményt.
 • A feladatokat meg kell tervezni. Amit lehet azt automatizálni, ahol emberi beavatkozás szükséges, ott feladatok kiosztása, vagy idő beosztása.

Kapcsolódás releváns oldalakkal

Sokszor a legjobb vevők nem úgy érkeznek, hogy rákeresnek a Google-ben, vagy hirdetésből, hanem olvasnak róla valahol. Ha van valahol egy weboldal, cikk, vagy blogbejegyzés, amely egy-egy terméket előnyösen bemutat, az onnan való hivatkozás kiemelten hasznos lehet.

Mivel az ottani olvasókat az adott téma érdekli, ha egy szakértői, vagy értékes tartalmakkal rendelkező oldalról van szó, az onnan érkező vevők a legrelevánsabbak lehetnek. Ez megoldható saját külön weboldalakkal, blogokkal is, és kapcsolatba lehet lépni mások hasonló oldalaival. Utóbbi esetben a kölcsönös előnyösségre kell törekedni, így mind az oldal tulajdonos, mind a webáruház tulajdonosa, mind az olvasó jól jár.

Elégedett vevőkről szóló példák, képek, videók

Az adott terméket, vagy szolgáltatást megvásárló, elégedett vevőről készített rövid portré több szinten is megszólítja a leendő vásárlót. Ha olvassa, látja, sőt hallhatja az elégedett termékhasználót, az nem csak hitelességet teremt, de tudat alatt saját magát is elképzeli a helyébe, amely erős vágyat teremt az adott dolog megszerzéséhez.

Cselekvésorientált felhívás

Bizonyítottan magasabb konverziót hoznak a cselekvésre ösztönző, problémamegoldást kínáló felhívások, mint a „statikus” szövegek. Például, ha a szöveg  így szól „megnyugtató érzés a ……. használata”, kevés kattintást hoz, vagy alig vált ki aktivitást. De ha a szöveg ilyen „ használd a ……… és búcsút mondhatsz a kimerülésnek, idegfáradtságnak”, ez a célközönség elevenjébe tapint, mert meg akarja oldani, és a felhívás éppen ezt kínálja.

Megfelelő gombok

A gombokkal kapcsolatban a legfontosabbak, hogy

 • A megfelelő helyen legyenek elhelyezve.
 • Jól kiemelkedjenek a környezetből (méret, szín).
 • Egyértelmű legyen mire szolgál.
 • Cselekvésre ösztönző legyen.

Mindezeket bizonyos fokig tesztelni kell, mivel más-más webáruházban és termékkörnyezetben más válhat be, de vannak alapvető sajátosságok, amelyek mindenhol beválnak. Ilyen az említett 4 pont.

Csomagajánlat

A csomagajánlat az, amikor egy adott terméket egy csomag részeként ajánljuk fel. Ilyenkor a csomagban olcsóbb a termék, és mellette hozzátartozó eszközök lehetnek. Bár összességében drágább, a vevő többet is kap (olcsóbban, mintha egyenként vásárolná meg őket), és az eladó is többet értékesít.

Ezt lehet kombinálni azzal, amikor kettő, vagy több terméket együtt ajánlunk, így olcsóbb, de többet vesz egyszerre. Lehetséges úgy is, hogy egy fogyócikkből több, amiből hosszabb időre vehet előre, vagy ugyanazon termék több változata. A lehetséges kombinációk száma szinte határtalan, ha a vevő maga állíthatja össze a csomagját, a folyamatát is élvezni fogja.

Személyre szabás

A különböző mérőeszközök – mint akár a cookie -k – által figyelemmel kísérhető, hogy egy-egy látogató mit tesz a weboldalon. Mindezt számontarthatja egy program, illetve visszatérő vásárlók esetén régebbi adatok is rendelkezésre állnak. Figyelembe véve a látogató keresési előzményeit, kattintásait, különböző termékeknél eltöltött idejét, pontosan tudható, mi érdekli őt leginkább.

Így azon termékeket, amelyek az általa keresettekhez leginkább hasonlóak, lehet ajánlani menet közben. Ezzel elősegítjük az ő megismerési folyamatát is, és tovább nő az esélye a vásárlásnak. A személyre szabott ajánlatok látogatáskor, vásárlási folyamatnál, és utána is (hírlevélben, visszatéréskor) alkalmazhatók.

Könnyű vásárlás

Minél kevesebb lépés megtételével és minél egyszerűbben hozzájuthat a vevő a választott termékhez, annál jobb lesz a konverzió. A megrendelési folyamatnak a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, és a webshop minden eleme segítse a megrendelőt ennek véghezvitelében.

El kell hagyni a felesleges elemeket és zavaró szövegeket. Ha lehetséges, ne legyen muszáj regisztrálnia a megrendelés teljesüléséhez. Bármilyen aggály felmerülne (ami teszteléssel gyorsan kideríthető) a megrendeléssel kapcsolatban kezelve legyen. Minél kevesebbet kell gondolkoznia a vevőnek, annál jobb.

Segítség a vásárlási folyamatban

A vevőnek egyrészt a lehető legegyszerűbb legyen maga a vásárlás folyamata, másrészt annak minden eleme egyértelmű legyen számára. Kitöltéskor világosan és pontosan legyen jelezve, mit, hova kell írnia. Az űrlapok kitöltési blokkjaiban elhelyezett halvány szöveg minták – amelyek eltűnnek, amikor beleír – például nagyon szemléletesek.

Legyen jelezve, mikor, mi történik, egy-egy művelet befejezése visszaigazolva. Ha esetleg hibázott, a program pontosan mutassa meg, hol kell javítania. Legyen lehetőség a visszalépésre, ha meggondolta magát, és végül összegezzük, amit kitöltött, megrendelt. Kérdés esetén tudjon segítség után nézni. Ez lehet felugró ablak, segédszöveg az egér fölé húzásakor, gyakori kérdésekhez, súgóhoz link, vagy chat ablak, elérhető telefonszám.

Könnyű, gyors, biztonságos fizetési módok

Többféle fizetési mód közül lehessen választani, és mindegyik módja egyértelműen közölve legyen. A bankkártyás és egyéb online fizetések esetén a fizetés biztonságát részletező szöveg megnyugtatja a vevőt. A fizetés módja technikailag legyen a lehető legegyszerűbb, és gyorsan végrehajtódjon.

Szállítás egyszerű, gyors, ingyenes, vagy olcsó

Fizikai termékeknél világosan ismertetni szükséges a vevőkkel a szállítás módját, idejét. Minél gyorsabban teljesíthető ez, annál jobb, de a szállított termék épsége és a kézbesítés módja is számít. Utánvétel esetén lehessen bankkártyával is fizetni. Nagy előny vásárlásnál ha a szállítás ingyenes. Ez esetben sokan kicsivel még többet is fizetnek a termékért. Ha ez nem megoldható, akkor is érdemes alacsony áron tartani a szállítási díjat.

Határidők

Talán a legjobb motiváló. Amikor egy bizonyos termék iránt nagyobb az érdeklődés, előfordulhat, hogy kifogy a készlet. A határidő tehát lehet maradék termékszám is, nem csak az idő. Időhatár akkor jó, ha kedvezmény, vagy akció van valami miatt. A határidők ne legyenek mindennaposak egy webshopban, mert az kételyeket szülhet. Optimális időpontokban azonban nagyon jól működnek.

Kiegészítő, vagy hasonló termékek

A jó termékoldal készítésről szóló cikkben már szóba kerültek a kiegészítő és hasonló termékek. Megrendelés után érdemes kiegészítő termékeket ajánlani (amely alacsonyabb árkategória), ha pedig nem rendelt, akkor hasonló termékeket, mielőtt kilép. Általában kétszer, vagy két különféle terméket ajánljunk, mert a további ajánlások már visszatetszést válthatnak ki.

kilépési oldalak javítása

Kilépési oldalak javítása

A kilépési oldalak azok az oldalak, amelyeken a látogató elhagyta a webáruházat. Ha nem vásárolt, érdemes megnézni, hol hagyta el a weboldalt. A Google Analytics-ben hozzáférhetünk ehhez az információhoz. Azok az aloldalak, ahol sokan távoznak, mindenképpen felülvizsgálatot igényelnek.

Vajon miért hagyták el a webshopot? Lehet, hogy nem találták onnan érdemesnek tovább menni, valami nem volt egyértelmű, talán nem működik valami, vagy számos más ok lehetséges. Ennek érdemes utánajárni, mert a kijavításával, fejlesztésével sokkal több látogatót lehet megtartani.

Visszatérő vásárlók külön kezelése

A visszatérő vásárlókról az előző, termékoldal optimalizálásról szóló cikkben már szó esett. Számtalan módja van annak, hogy a visszatérő és rendszeres vevőket újra és újra vásárlásra ösztönözzük. A lehetőségek száma nagy, kedvezmény, pontozás, hűségprogram, tagsági kártya, kupon, külön akciók, bónuszok, ajándékok egyaránt szóba jöhetnek.

Személyre szabott hírlevelek

A személyre szabott hírleveleket nem úgy kell elképzelni, hogy mindenki egyéni csakis kívánságainak és érdeklődésének megfelelő üzeneteket kapjon. Hanem úgy, hogy a vásárolt termékek, illetve a vásárló által önkéntesen megadott személyes információk alapján, különböző kategóriákba sorolt automata hírlevél sorozatot kapjanak.

Nagymértékben növekszik a hírlevelek megnyitási aránya, és a a webáruházba való visszatérés (újabb megrendelések), amennyiben a téma releváns a vevő érdeklődésével. Teszteléssel és jó kérdőívekkel kideríthetőek az okok, amely miatt valaki rendelt, vagy érdeklődik. Ezen vonal mentén őt hasznos információkkal ellátva kell megragadni a figyelmét.

A hírlevélsorozat akkor működik jól, ha értéket ad a feliratkozóknak anélkül is, hogy vásárolna. Időnként pedig a témához közvetlenül kapcsolódó terméket is felajánlja. Ennek pontos részleteinek kifejtésére itt nincsen hely, de a gyakorlatban jól tesztelhető, ha más-más sorozatot kap egy-egy hasonló lista. Így tudatosan tervezhetővé válik a hírlevelek hatékony tartalmának elkészítése.

Véleménykérő, kérdőív

A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, mit gondolnak a vásárlóink. A jól megválasztott kérdésekre adott válaszokból világosan kiderül, a webáruház mely pontjai működnek kiválóan, s mi az, ahol fejlesztésre van szükség.

Rendszeres statisztikák

A rendszeres statisztikák készítése hatékony visszajelző arra nézve, milyen jól teljesít a webáruház. Ehhez vannak jó szoftverek, és saját ötleteket is lehet alkalmazni, de a lényeg a mérőszámok. Tudni kell melyik hónapban, milyen termékek és milyen ügyfélszerző csatornák teljesítettek jól, vagy rosszabbul. Ezen ismeretek birtokában lehet megtenni a szükséges lépéseket a jobbításra.

Tesztelés

A vásárlási és látogatási folyamat minden részét, és a weboldal minden elemét is lehet tesztelni. Gyakran egészen apró dolog csökkenti, vagy növeli a konverziót. De ezt nem lehet találgatással megtudni, a legbiztosabb mód a tesztelés. Teszteléskor például megváltoztatjuk az oldal egy elemét, és így figyeljük meg a változást.

Fontos, hogy a tesztelésnél mindig csak egy dologra összpontosítsunk, mert ha több mindent változtatunk, nem fogjuk tudni, mi az, ami a változást hozta. A tesztelés segít a kivitelezés tudatosabbá tételében. Általa pontosan tudni fogjuk, mi az, amin javítanunk szükséges, vagy hol vannak hibák.

Emlékeztetők használata

Amennyiben a vásárló, vagy látogató engedélyezte a cookie -kat, a legközelebbi visszatérésekor automatikusan felkínálhatjuk számára azt az oldalt, ahol legutóbb járt, vagy abbahagyott valamilyen folyamatot. Például ha belekezdett valamilyen vásárlási folyamatba, és nem ismert okok miatt félbehagyta, van rá esély, hogy befejezi, ha nem kell újra elölről kezdenie.

Ha egy webáruház nagy, rengeteg aloldallal, abban az esetben is jól jöhet a látogatónak, ha egy általa már bejárt oldalról indulhat tovább. Mindez persze nem tolakodóan felkínálandó, hanem mintegy lehetőségként, pl. felugró üzenet „itt hagytad abba, folytatod?” formájában.

Az emlékeztető egy magasabb szintje amikor e-mailben küld a webáruház üzenetet. Ez nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha rendelt, de elhagyta a kosarat, mielőtt véglegesítette volna az akciót. Lehetséges, valami közbejött, elfelejtette, nem tudott megoldani valamit, és most készen áll a befejezésre. E-mail esetén mindig figyelembe kell venni a vonatkozó jogszabályokat is, beleegyezés nélkül nem kaphat hírlevelet.

Az egyediség kommunikációja

Amikor rengeteg webáruház van, s köztük sok hasonló, akkor az egyetlen dolog, ami miatt a webáruházunkat választják, az, hogy a legközelebb áll az ő kívánalmukhoz. Ez nem annyira magától a webáruháztól függ, hanem attól az üzenettől, amelyet közvetít a látogató számára. Milyen a jó kommunikáció?

 • Egyértelműen megkülönböztet a versenytársaktól (előnyökre fókuszálva).
 • Nagymértékben tisztában van a célközönség vágyaival, igényeivel gondolkodásmódjával, s ehhez szabja mind a termékkínálatot, mind a kommunikációt.
 • Ad valami pluszt, amelyet egyetlen más webshop sem.
 • Figyel apróságokra, amelyek a vásárlók számára sokat jelenthetnek, de nem általánosan ismertek, sokszor csak teszteléssel, vagy kérdezéssel deríthetők ki.
 • Minden üzenetében kommunikálja azt az összetevőt, ami túlmutat magán a vásárláson, vagy a terméken. Egyfajta életérzést, küldetést, megoldást, jövőképet sugall, amely csak rá jellemző