Webkatalógus készítés

Mit jelent egy online katalógus? Gyakorlatilag egy olyan webáruházat készítünk ami a termékeket csak bemutatja viszont nem a megszokott formában értékesíti. A legtöbbször a termékeken vagy a katalógus elemei mellett egy űrlap található, ahol a látogató érdeklődését vagy ajánlatkérését közölheti a katalógus üzemeltetője felé. Természetesen a webkatalógust be lehet építeni egy már létező webáruházba is.

Webes katalógus

Mikor kellehet egy Online katalógus?

  1. A termékeket egy szolgáltatással együtt lehet megvásárolni. Magábana a termék akár értéktelen is lehet.
  2. Az ára a terméknek egyedi, soktényezős árkalkuláció alapján van meghatározva és ezért mindig friss ajánlatot kell adni.
  3. A beszerzése a terméknek sok időbe tellhet vagy a készlet információ egy távoli raktárban van.
  4. Egyedi méretre készülő termék vagy alkotás.
  5. Marketing célból, az aktuális promóciókat is szokták ezzel ajánlani.

 

Van még sok ilyen lehetőség ami egy katalógus létét fontossá teszi. Az online katalógus kivitelezésekor még sok más kérdésben is döntésre kell jutni, amik legalább olyan fontosak, mint amikor webáruházat készítünk.

Sokan marketing célból is használnak különféle rendszeres vagy aktuális promóciók népszerűsítésére akár saját webáruházukba ültetve online katalógust, melyet a felhasználó végig tud lapozni, mintha egy igazi szórólap lenne.

Az ilyen kivitelezésű webkatalógusok tartalmazzák a termékekhez tartozó linkeket, melyeken keresztül eljut a vásárló a termék adatlapjára, ahonnan egyszerűen el tudja végezni a vásárlást.

Az online katalógus készítése során ugyanúgy fontosak a termékek adatai, ezek frissülésének idejei, illetve az is, hogy az ügyfél könnyen tudja az admin felületről szerkeszteni a termékekkel kapcsolatos információkat.

Tehát a webkatalógus hasonló, mint egy webáruház, viszont inkább, mint brossúra kell rá gondolni, hiszen ez az első lépcsője annak, hogy a vásárlóhoz eljusson az információ, hogy mit lehet majd vásárolni.

Az, hogy a katalógusban szereplő termékeken található linkek hova mutatnak már részlet kérdés, így, ha lehet rögtön vásárolni, akkor nyilván egy webáruház termékére fog érkezni a vevő, ha pedig árajánlat szükséges, akkor egy űrlapra irányítjuk át, hogy meg tudja adni azokat az adatokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy árajánlatot lehessen készíteni.

Az online katalógusokat külföldön már évek óta használják a nagyobb webáruházak, hiszen a papír alapú brosúrákat nehezen lehet eljuttatni a világ minden országába, így az online technológiát kihasználva bárki tud már online katalógusokat lapozgatni.