opencart3

Opencart 3 hivatalosan megjelent. Az újdonságok!

Elég régen jelent meg új verzió az OpenCart webáruház motorhoz ezért szép csendben júniusban megjelent az OpenCart 3.0 friss újdonságokkal. Néhány új funkcióval bővült az admin felület aminek nagy hasznát vesszük majd. Ilyenek az integrált Piactér.

A modulokat eddig csak az Opencart.com-ról vehettünk igénybe, mostantól az admin felületről is telepíthetünk már pluginokat. Nyelvi fordítások is editálhatók ezentúl az admin felületről ami nagy segítség a sajátos nyelvhasználathoz. De lássuk valójában mit hozott az új verzió vagy inkább miben nyújt többet az OpenCart 3.

Az OpenCart 3.0 hivatalos kiadásában nem csak az új funkciókat találhatunk, hanem már megjelenésében is sokkal profibb felületet sugall a kinézet, de a sok újdonság a részletek mögött bújik meg!
pl:

  • Témaszerkesztő került integrálásra
  • Különféle nyelvek telepíthetőek az admin felületről.
    sőt vannak már fotók egy közösség által kezelt nyelvi fordításról is ami telepíthető lesz majd Crowdin alól. Bár az Opencart 3.0.1-ben ez még nem található meg.   
  • Többnyelvű SEO URL-ek adhatóak meg.
  • Az összes oldalhoz a webáruházban seo url editor került beépítésre, így mostantól nem lehet probléma az url-ek keresőbaráttá tétele
  • Javított Admin adatszűrők, sokkal jobb megoldás lett a jobb oldalról kerülő szűrő, mint eddig a felső részen túl sok helyet elfoglaló kereső felület.
  • Továbbfejlesztett és rugalmas jelentések, statisztikák is bővültek.
  • Eltávolított FTP-fül, ami a 2.x-es verziókban elég sok problémát okozott a felhasználóknak.

Hogy jobb képet kapjunk arról, mi új a 3.0-ban íme néhány bemutató

 

Megújult vezérlőpult

uj-vezerlopult

Az OpenCart 3.0 új vezérlőpult felületet kapott az admin panelben. A design kompaktabb, kisebb részletességgel. A jobb kinézet azonnal észrevehető, de azért nézzünk mélyebbre, és nézzük meg, mi új. Az egyik legfontosabb dolog, amit észreveszünk a felhasználói ikon a profil menüben. Sőt innen azonnal elérhetjük ha több webáruházat kezelünk egy admin felületen. Ez a rész szerintünk tovább fog még bővülni, hogy gyorsabban érhessünk el további információkat.

profil

 

OpenCart Marketplace

A Piactért megjelenése és használata a WordPress-ben jól ismert plugin telepítő használatát teszi elérhető, ami sokaknak nyújt majd segítséget és könnyű használatot. Ahhoz, hogy a plugin azonnal telepíthető is legyen még a Marketplace API-n engedélyeznünk kell magunkat, ezáltal biztosítva a megvásárolt bővítményeket.

A szokásos keresési funkció elérhető és további szűrők segítségével finomíthatjuk a keresési élményt, bár mivel még friss a rendszer akadnak itt is bugok, hibák.

A keresett modul vagy téma típusának további meghatározásához átválthatunk az Összes, Ingyenes és Fizetős modulok között. Az OpenCart modulok megtalálása és letöltése mostantól sokkal gyorsabb és könnyebb lesz.

piacter

 

Nyelvi fordítások (Még nem elérhető)

A Nyelvi fordítás is bekerült mint telepíthető funkció (Jelen állás szerint ez még nem érhető el) a Crowdin alatt kezelt és a közösség által fordított nyelvi fordítások egy gombnyomásra letölthetővé válnak majd.

nyelvi-forditas

 

SEO URL akár több nyelvhez is

Az OpenCart most már támogatja a többnyelvű SEO URL-eket! Bármi legyen is az áruház fő nyelve, használhatunk különféle URL-eket az összes oldalára. A SEO url megadása most átkerül egy új lapra (SEO néven) a Kategória és termék szerkesztése mezőbe. Ha több nyelvű a webáruházunk akkor itt minden nyelvhez megadhatjuk a megfelelő seo url-t.

Elérhető a kategóriáknál is a seo url
seo-url
A termékeknél is van seo urlproducts-seo
De ami a legjobb, hogy kapunk egy teljes url táblát termékünk, oldalaink, kategóriáinkról egy felületen és szerkeszthetjük anélkül, hogy meg kellene nyitni az adott termékoldalt.
seo-url-editor

 

Téma editor

A témaszerkesztő lehetővé teszi az OpenCart áruház mögött található kódok módosítását az admin panelen. Az újdonság, hogy ezentúl a tpl típusú fájlok helyett a Twig szabvány nyelvet használja a rendszer. Kiválaszthatjuk az admin felületről a szerkeszteni kívánt sablont a bal oldalon, és a jobb oldalon található szövegszerkesztőben változtathatunk rajta.

Mindezt több beállítással és részletes keresővel sablononként módosíthatjuk. Az új témaszerkesztő az OpenCart egyik legfontosabb kiegészítése, hiszen közvetlen hozzáférést biztosít az alapértelmezett sablon módosításához, és elkezdhetjük akár javítani a webshop dizájnt az admin panelről. Persze ez csak szakavatott kezeknek való.

theme-editor

 

Nyelvi editor

Mostantól szerkeszthetjük majd az összes szöveget a webshopban, bármilyen nyelven is elérhető az. A nyelvszerkesztő nagyon egyszerű és könnyű használni. Ki kell választani, hogy melyik útvonal tartalmazza a szerkeszteni kívánt elemet, majd válasszuk ki azt a Kulcs mezőben és írjuk át az értékét. Jó segítség, hogy az alapértelmezett szöveg hogyan néz ki, és át tudjuk írni az új szövegre a kívánt szövegre.

language-editor_

 

Jelentések vagy Riportok menü is bővült

reports

Az új Jelentések menü elrendezés segítségével kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú jelentést szeretnénk megtekinteni a legördülő menüben, és az új szűrőt is a jobb oldalon találjuk amivel mindezt cizellálhatjuk. Annak eldöntéséhez, hogy az OpenCart áruházban milyen jelentéseket szeretnénk használni, azokat a bővítményeknél engedélyezni kell. Válasszuk ki a Jelentések lehetőséget a legördülő menüből, majd válasszuk ki és telepítsük a kívánt jelentés eszközt.

extensions-reports
Pl, megnézhetjük, hogy épp ki van jelen a weáburáházunkban vagy egyéb más riport is elérhető lehet. A Piactéren megvásárolt riportok is itt aktiválhatóak.

whosonline

 

Statisztikák menü is bővült

Az új Statisztika menü segítségével nyomon követhetjük az értékesítési, feldolgozható megrendelések, teljesített rendelések, egyéb megrendelések, visszajuttatások, készletekből származó termékek és függőben lévő értékelések összes értékét. Az érték frissítéséhez mindig nyomjuk meg a Frissítés gombot.

statistics

 

Az oly sokat gyűlölt FTP tab is megszűnt, mivel belátták a fejlesztők, hogy használata inkább gát, mint biztonsági előny a felhasználók számára. Ezen funkció használatával mindig valós ftp kapcsolatot kellett megadni az admin felületen, hogy telepíteni tudjunk egy bővítményt.

system-settings

 

Jó ez? Megéri váltani?

Azt gondolom, hogy sok újdonság került a rendszerbe. Az admin felület mindenképpen előnyére változott, bővült. A seo url funkciók olyan hiányossága volt az áruháznak amit most pontosan és megfelelően javítottak ki. Ez mindenképpen egy erős piros pont a fejlesztőknek.

A piactért használata a nyelvi fájlok telepíthetősége és annak szerkesztése szintén olyan új és hasznos funkció ami sok felhasználónak nyújt kényelmesebb felhasználást.

A Twig szabvány használata most még mindenkinek okoz majd bosszúságot, de hosszabb távon ez nagy előnye lesz majd a rendszernek, ezáltal szabványos formákat használva kevesebb fatális hibákhoz jutunk majd. Mindazonáltal a 3.0 ezen módosításának hatására jelenlegi sablonok fejlesztőinek keményen fel kell kötni a gatyájukat, mivel új rendszerhez már a régi sablon nem megfelelő. Jó hír, hogy pl az Journal sablon már elérhető hozzá 3.0-s kompatibilitással.

Ami jelenleg jó hír, hogy az Opencart 2.3.x-es nyelvi fájl kompatibilis maradt, így az felhasználható. Amint a nyelvi fordítás a Crowdinból is eléri a megfelelő felkészültséget, onnantól már az is elérhető lesz majd.

Továbbra is nagy hibának tartom a rendelési levelek kezelése, stílusának szerkeszthetőségének hiányát.

Jelen állapotában én még nem ugranék rá, és készítenék belőle éles értékesítésre webshopot. Várni kell vele legalább 2-3 hónapot, amíg kinövi a gyermek betegségeket. Tapasztalatnak jó lehet, hogy a 2.x-es változat 6 hónap után jutott el egy 2.2-es verzióig, több száz sor hibajavítással.  Meglátjuk mit hoz a jövő a fejlesztések terén, de egy 3.1-es verzióval már neki lehet rugaszkodni a webáruház készítéshez.

Tanács Ferenc

Author

Webáruház készítés, webáruház beállítás és fejlesztés. Főként ezekről a tartalmakról írok, néha néha kitekintve a webáruházakon túlra. Elérhetőségeim itt találhatóak, keressen bátran! Like-old Facebook oldalunkat, +1-ezd Google+ oldalunkat hogy te is értesülj első kézből új írásainkról.