számlázó program

A megfelelő webáruház számlázás kiválasztásának 18 pontja

Ebben a cikkben 18 szempontot mutatok be, amelyet mérlegelned érdemes, mielőtt véglegesíted a webáruház számlázás menetét és elkötelezed magad egy számlázó program mellett. A „piacon” számos számlázó program elérhető, amelyek sokszor csak egészen apró dolgokban különböznek egymástól. Mégis gyakran ezek az apróságok lehetnek fontosak számodra.

A választási lehetőségek egyre bővülnek, s ugyanaz a lehetőség egyik helyen ingyenes, máshol fizetős lehet, ugyanakkor más tekintetben mégsem ez a döntő. Az számít, hogy neked mi éri meg. Mivel a programok nagy része kipróbálható, mielőtt elkötelezed magad, élj ezzel a lehetőséggel! Az erre fordított idő később sokszorosan megtérül.

Miért van szükséged számlázó programra?

Ez nagyban meghatározza azt, hogy milyen feltételekre fordíts nagyobb figyelmet a választáskor. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venned, hogy később változhat az ok és a cél, és nem árt, ha a választott program lehetőséget nyújt a váltásra. Bármilyen belföldi és külföldi termék/szolgáltatás értékesítése esetén számlát kell kiállítani, kivéve egyes kivételeket, amelyeket a törvény meghatároz.

Kik keresik a leginkább a számlázó programokat? Például egyéni vállalkozók, akiknek termékeik, vagy szolgáltatásuk értékesítésekor számlát kell kiállítaniuk. Vagy webáruházat üzemeltetők, amelynek számlázásához elengedhetetlen egy számlázó program, ami segíti az automatizálást. De bármilyen cég esetén nélkülözhetetlen a rendszeres számlázás, amely ma már nem történhet hatékonyan programok nélkül.

Ha számlázó programot keresel, beletartozol valamilyen kategóriába mind számlaadási kötelezettség, mind kiváltó ok (tevékenységi forma) szempontjából. Nem mindegy az ok, vagyis milyen tevékenységet folytatsz, mert ez határozza meg, milyen típusú számlákra van szükséged, és ehhez mely programok számodra a legmegfelelőbbek.

számlázó program webáruházzal

Számlázó programok előnyök-hátrányok, mi alapján döntsek?

Az alábbiakban megtalálható 18 szempont, ami alapján számlázó programot választhatsz. Ezek magukban foglalják a legfontosabb kérdéseket, és ha végiggondolod magadban mindezeket, tudni fogod, hogyan dönts egyik, vagy másik mellett. Ha igazán precíz és megfontolt akarsz lenni, akkor készítesz egy táblázatot, ahol felsorolod a lehetőségeket és feltételeket, valamint az árakat, ezeket összesítve pedig meg tudod állapítani melyik a legmegfelelőbb számodra.

1.Havonta mennyi számlát készítesz?

Milyen mennyiségű számlát szükséges kiállítanod? Ha ez váltakozó, mennyi a havi átlaga? Ha te olyasmivel foglalkozol, ami viszonylag kevés számú számla kiállításával jár, akkor olyan számlázó program is megfelelő lehet, ami ingyenesen letölthető a gépedre, vagy van online ingyenes verziója.

Előbbinél arra kell figyelni, hogy adó és jogi változások, vagy egyebek miatt legyenek elérhetők frissítések. Kérdés, hogy mekkora az a mennyiség, amely már soknak számít, vagyis elegendőnek ahhoz, hogy megérje akár egy fizetős verzióra váltanod. Természetesen ezen váltásnak csak az egyik szempontja a kezelt számla mennyisége, hiszen a fizetős verziók számos más szolgáltatást nyújtanak.

A számla mennyisége több szempontból lényeges. Egyrészt ezt korlátozhatják egyes programok, de ami itt a fontos, nagyobb mennyiség esetén egyáltalán nem mindegy milyen könnyen, gyorsan megy a számlák elkészítése. Visszatérve a kérdésre, hogy mennyi az a mennyiség ami már soknak számít, a válasz az idő.

Mennyi idődbe, energiádba és vesződségedbe kerül az általad kezelt számlák elkészítése, elküldése? Ha ez a mennyiség csekély, és számodra semmilyen plusz terheléssel nem jár, akkor rendben van. De ha szeretnél könnyíteni a dolgodon, kevesebb az időd, vagy valószínű, hogy növekedni fog a számla mennyiség, itt az ideje, hogy utánanézz, melyik való neked. Ehhez segítenek a további pontok.

2.Elektronikus számla, vagy papír alapú (is) kell?

Papír alapú számla esetén is a számlázó program készíti el a számlát és bocsájtja ki, de a fő különbség a továbbítás módjában van. Az egyik fizikailag kézbesítődik, a másik elektronikus úton. Míg régen minden papíron volt, ma már inkább az elektronikus a működőbb, de sok esetben szükség lehet akár mindkét verzióra.

A másik különbség, hogy a papír alapú számla többe kerülhet, hiszen ki kell nyomtatni, elküldeni. De lehetséges papír alapú számla elküldése pdf -ben is. Tudnod kell, hogy ügyfeleid számára melyik opció a megfelelő. Szerencsére ma már a számlázó programok többsége képes a papír alapú számlázásra. De nem mindegyikkel lehet közvetlenül a programból, pdf -ben elküldeni a papír alapú számlát.

3.Saját gépre letölthető, vagy online számlázó program?

A saját gépre letölthető, telepíthető program a géped erőforrásait használja, helyet foglal el, online program esetén azt általában a böngészőn át használod. Internet hiánya, vagy megszakadása esetén előnyösebb, ha a gépeden van a program. A sebessége pedig a számítógépedtől (vagy egyéb használt, erre alkalmas eszköz), illetve az interneted sebességétől függ.

Biztonsági szempontból más-más szempontból előnyös, vagy hátrányos a két változat. Saját gépen használt programon a te felelősséged, hogy hozzáférhet -e más, online programnál a szolgáltatóé. A védelemmel ugyanez a helyzet. Az online program használata például nagyobb biztonsági kockázatot sejtet, de éppen ezért (persze szolgáltatótól függően) sokkal erősebb a védelem is.

4.Automatizáltság foka

Ez tulajdonképpen egy egyszerű kérdéssel is kifejezhetnénk: mennyire legyen okos a program? Gyorsan, könnyen, ügyesen töltesz ki számlákat? Nem okoz gondot az odafigyelés, a pontosság, a kitöltés? Mert ha így van, akkor nem szükséges hiper-szuper számlázó programra előfizetned.

Másrészt, ha sok számlád van, ezek különböző típusúak, és nagy odafigyelést igényelnek, akkor igenis számít, a program mit tárol, mit vesz észre, hogyan működik. A jobb programokban a legtöbb dolgot be lehet állítani; a szövegezést, gyakran használt címeket, adatokat, automatikus kiküldéseket (díjbekérőket, számlákat, stb.).

Nem csak az számít, mennyi a számlád, hanem milyen mértékben akarod automatizálni a folyamatot. Ezzel egyrészt elkerülhetőek az elmaradások, másrészt felszabadulnak szellemi erőforrásaid, s főleg az időd.

5.Számlázó program kezelhetősége, egyszerűsége, könnyűsége

Nem mindegy, mennyi ideig tart míg elsajátítod a program használatát, és a későbbiekben mennyire könnyen kezelheted. Akkor jó, ha a programban minden következetes, és az elrendezés, valamint a leírások segítik, egyértelműsítik a használatát. Nézzük, milyen egy ideális, jól kezelhető számlázó program:

 •       Könnyen átlátható legyen, és egyértelmű legyen a kitöltés helye és módja
 •       A program segítse és felismerje a szándékot ( pl. felugró segítő szöveg, ha fölé viszed az egeret, választható kitöltési opciók, stb.)
 •       Részletes és egyértelmű súgó tartozzon hozzá
 •       Ha mindez nem elég, könnyen elérhető, segítőkész ügyfélszolgálat

Azt is hozzá kell tenni, hogy nem mindenki számára ugyanaz az elrendezés, működési mód az ideális. Ezért személyiségedtől és tapasztalatodtól függően kell választanod.

számlázó program választás

6.Össze akarod kötni más programokkal?

Sok esetben lehetséges, hogy nem elég a sima számlázó program használata, mert valamely okból azt más műveletekhez, programhoz kell kapcsolni. Ilyen például, ha készletnyilvántartásra van szükség, de az is lehet, hogy webáruházaddal szeretnéd összekötni.

Előbbire jó megoldások lehetnek azok a számlázó programok, amelyek egyszerre készletnyilvántartó programként is funkcionálnak. Utóbbira pedig azok, amelyek egyszerűen összeköthetők webáruházzal. Amire figyelned kell, hogy milyen típusú webáruházad van, és ha ez összeköthető a programmal, ennek milyen feltételei vannak. Mi Opencart webáruházakhoz tudunk bármely arra képes számlázó programmal kapcsolatot létesíteni, amennyiben igény van rá várjuk megkeresésed.

További lehetőség, amikor szükség van a számlázónak könyvelőprogrammal való összekapcsolására. A fejlettebb szoftverek több féle könyvelőprogrammal összeköthetők, így ez is megoldott lehet. Ezen kívül a NAV -val való összekapcsolhatóságra is szükség lehet, ami egy újabb létező igény.

7.Szükség van -e idegen nyelvű számlára?

Ha a céged, vállalkozásod külföldre is árul, vagy más okból idegen nyelven kell számlát kiállítanod, azt is meg kell nézned a választandó program kínálatában. Ha tartalmazza idegen nyelvű számla kiállításának lehetőségét, már csak az a kérdés, melyikre, vagy melyikekre van szükséged.

Egyes számlázó programok csak angol, esetleg német nyelvű számla elkészítésére képesek, míg vannak olyanok, amelyek egyéb világnyelveken, valamint több más környékbeli nyelveken is. Mivel ez esetben a számlához tartozó funkciók, feliratok is idegen nyelvűek lehetnek, nem árt ha érted a nyelvet, vagy a programhoz tartozik fordítás is.

8.Számlázol -e devizában?

Jó, ha a számlázó programban egyszerűen beállítható a deviza számla. De deviza esetén több mindenre kell figyelni, amit egy jobb program automatikusan tud. Például deviza számlázásnál az Áfa tartalom miatt fel kell tüntetni a számlakiállítás napján érvényes deviza árfolyamot. Ezen kívül vevőnél és szállítónál is feltüntetendő a közösségi adószám.

A deviza számlázáshoz, lehetséges, hogy más csomagra kell váltani, vagy más kategória fizetés szempontjából, a számlázó programtól függően. Érdemes erről tájékozódni a program kiválasztása előtt.

webáruház számlázás

9.Szükség van -e több felhasználós kezelésre, többszintű jogosultságra

Előfordulhat, hogy a számláidat nem egyedül kezeled, vagy cégen, vállalkozáson belül különböző szintű, célú számláid kezelése más-más emberre tartozik. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy be lehessen állítani több felhasználót a programhoz, akiknek különböző szintű jogköröket adsz.

Ez azért is jó lehet, ha például könyvelődnek szeretnél hozzáférést biztosítani. További előnye, hogy minden felhasználó csak azt látja, és kezelheti, ami rá vonatkozik, ami az ő dolga. Ha nem ilyen rendszert használsz, vagy az adott programon belül nincsen lehetőség ennek beállítására, akkor mindent neked kell csinálnod.

10.Ügyfélszolgálat elérhetőség, segítségnyújtás minősége, foka

Ebből a szempontból nagy különbségek lehetnek az egyes programok között. Nyilvánvaló, hogy az ingyenes – akár saját gépre letölthető – számlázó programokhoz kevés, vagy lassú segítséget kapsz, ha van egyáltalán. Ezzel szemben a fejlettebb, fizetős programokhoz magasabb szolgáltatás is járul.

De a helyzet nem ennyire fekete-fehér, akár olcsóbb szolgáltatáshoz is járhat egész gyakorlatias segítségnyújtás, és a drágább sem garantálja, hogy mindig naprakész segítséget kapsz. A helyzet az, hogy egy jó programhoz jól kidolgozott segédlet is járul. Ennek ellenére előfordulhatnak helyzetek és feladatok, amikor emberi segítséget kell igénybe venni. A kérdések, amelyeket érdemes figyelembe venned, a következők:

 •       Milyen sürgős, hogy megoldódjanak – vagyis számláid határidősek -e?
 •       Elérhetőség módja – e-mailben, chat -en, telefonon
 •       Elérhetőség ideje – munkaidőben, egész nap, akár éjjel is, hétvégén is
 •       Mennyire komplikált, többszintű feladatokban van szükséged segítségre

Előzetesen az adott számlázó program weboldalán tájékozódhatsz az ügyfélszolgálat elérhetőségéről és a tájékoztatás mikéntjéről. Gyakorlati információkat a minőségéről azonban csak élesben szerezhetsz, vagy különböző fórumokon, csoportokban utánajárhatsz mások tapasztalatairól.

11.Legyen lehetőség átváltani magasabb szolgáltatás(ok)ra

Egy jól fejlett számlázó program több szintből áll, amely különböző felhasználói igények kielégítésére alkalmas. Kivéve, ha egy adott célcsoport, igényszint igényeire hozták létre. Általában vannak ingyenes és fizetős szintek, melyek a szolgáltatás többrétegűségével magasabb összegért több lehetőséget nyújtanak.

Számos esetben, ahogyan fejlődik a vállalkozás, a számlázás tekintetében több módra, illetve más feltételekre van szükség. A feladatokat megkönnyítendő, léteznek olyan program csomagok, amelyek segítik a komplikáltabb folyamatokat, végre lehet velük hajtani olyan műveleteket, amelyeket az olcsóbb csomagokban nem. Ezek többnyire jó néhány extra funkcióval is rendelkeznek, amelyek egyszerűsítik, gyorsítják a felhasználó munkáját.

Számtalan plusz szolgáltatást nyújthatnak a drágább csomagok szolgáltatótól függően. Ilyenek például az automatizálás mértéke, összekapcsolhatóság más rendszerekkel, többszintű adatelemzés és statisztikák, esetleg plusz igények megvalósítása.

design

12.Design, sablonok, forma mennyire lényeges?

Alapesetben elég egy egyszerű, adatokat tartalmazó és átlátható számla. De vannak helyzetek, amikor komplikáltabb számlára van szükség, és ekkor a formai kivitelezés egyáltalán nem mindegy. Ugyanis fontos, hogy a kész számla könnyen áttekinthető, és egyértelmű legyen.

A megfelelő mértékű térköz, egyértelmű formák, betűméret, színek mind-mind meghatározzák ezeket. Számlázás esetén nem a látvány számít elsősorban, hanem a gyakorlati felhasználhatóság. Ezért jó, ha a számlázó program már bevált sablonokkal rendelkezik, amelyek úgy épülnek fel, ahogyan az emberi tekintet és figyelem működik.

Ez egy olyan területe az online és elektronikus számlázásnak amely folyamatosan fejlődik, és egyre újabb lehetőségeket nyújthat. Az alapvető kívánalmaknak majd minden ilyen program megfelel. De érdemes tudni, milyen számlákra lesz szükség és a választandó program formailag képes -e ezek biztosítására.

13.Mentés, hozzáférhetőség és biztonság

Mivel a számlázási adatok fontosak, így minimális követelmény, hogy a számláidról folyamatosan mentés készüljön. Ami annyit jelent, hogy az adatok valamely elektronikus probléma, vagy hálózat megszakadás esetén se vesszenek el. Ez jobb online rendszerek esetén biztosított, a saját gépre telepített program esetén esetlegesen felléphető problémákra a felhasználónak kell felkészülnie.

A biztonsági mentés egyes programokban a felhasználó által (is) készíthető, máshol automatikus, illetve vegyesen működhet mindkét forma. Érdemes utánajárni, hogy biztonsági mentés készítésekor hogyan tölthető vissza a mentett anyag, ha probléma keletkezik. Az online számlázó programokban nem vesznek el a már elkészített számlák, ezek automatikusan tárolódnak.

Kulcskérdés az is, hogy a felhasználó mindig hozzáférhessen az adatokhoz, idegenek azonban semmiképp. Itt is a saját gépre telepített verzióban nagyobb a saját felelősség. Egy jó szolgáltatónál a személyes adatok titkosított formában, többszörös védelemmel ellátott formában tárolódnak.

Mint a 3-as pontban már említettem, biztonsági szempontból az online számlázó rizikósabbnak tűnhet, de ott nagyobb a védelmi felkészültség. A szolgáltatóknak vírusok, adatlopás és más lehetséges támadások ellen védeniük kell a programot és az adatbázisokat. Ezzel kapcsolatban az adott program leírásában, illetve az Adatvédelmi(kezelési) Tájékoztatójában találhatsz bővebb információt.

Ha a biztonsággal kapcsolatban nem, vagy csak alig találsz információt, az nem túl bizalomgerjesztő. Ha ellenben részletes tájékoztató van arról,  milyen biztonsági intézkedéseket tettek és tesznek külső támadások és egyéb biztonsági problémák elhárítására, akkor sokkal könnyebben dönthetsz.

14.Rendszeresen frissüljön (jog és adószabályok követése miatt)

A frissítés már az első pontban szóba került. Ha rendszeresen számlázol, és a programhoz, amelyet használsz, nem tartozik frissítési lehetőség, az komoly aggályokra adhat okot. Ugyanis az adószabályok egy része elég sűrűn átalakul, fejlődik minden évben, de idővel a jogi előírások is változhatnak.

Egy statikus program – amelyet például a saját gépedre töltesz le/telepítesz – addig jó, míg alkalmas a jelen adó, könyvelési, jogi követelményeknek megfelelni. Ha nincsen hozzá frissítési lehetőség, és nem csak egyszer, vagy rövid ideig használod, jobb, ha másikat keresel.

A különböző online számlázó programok frissítési gyakorisága eltérő, az egy évtől akár a havi többszöri frissítésig terjedhet. Azonban a frissítés jelenthet csak szimplán szoftverfejlesztést. De ezen programok esetében a frissítés automatikusan, a háttérben történik és nem neked kell megtenned. Nézd meg az adott számlázó programot milyen gyakran frissítik. Ennek sűrűsége nagyobb bizalmat adhat.

15.Adatok importálása, exportálása

Ha valamilyen okból szükség van az adatok továbbítására más helyre, akkor fontos ennek a lehetősége. A fejlettebb számlázó programok képesek adatállomány felvételére, illetve közvetítésére. De ennek technikai részleteiről az adott program leírásában kell tájékozódnod, illetve ismerned azt a programot, ahonnan, vagy ahova továbbítasz.

Arra figyelj, milyen formátumban továbbítasz, illetve a program, amelyet használsz, alkalmas -e ennek megnyitására. Ezen folyamatok részleteiről a programok leírásában, vagy a gyakori kérdések oldalon tájékozódhatsz. Nyilván, ahol több lehetőség, jobb leírás van, azok a vonzóbbak és alkalmazhatóbbak.

16.Különböző kényelmi funkciók

Számtalan formában lehet a számlázást és a vele járó egyéb tevékenységeket megkönnyíteni. Az egyes számlázó programok más-más módon, de számos lehetőséget kínálnak arra, hogy a folyamatot a lehető legjobban kiszolgálják, minél egyszerűbb legyen számodra, egyszersmind több infót kapjál külön keresés nélkül. Ilyen funkciók lehetnek az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

 •       Elküldött számlák nyomkövetése (megnyitották -e, letöltötték -e, stb.)
 •       Személyre szabható jelentések
 •       Bizonylatsablonok szerkeszthető formában
 •       Automatizálható díjbekérők, számlaismétlők, emlékeztetők, stb.
 •       Speciális számlák és formák kezelése
 •       A bizonylatok több nyelvre, vagy devizára állíthatósága
 •       Egyéb elemek hozzáadása (pl logó, márkajel, stb.)
 •       Értesítők kiegyenlített, vagy lejárt számlákról
 •       Eszközkészlettel kapcsolatos naprakész információk
 •       Kiadással, bevétellel, költségek kezelésével kapcsolatos extra funkciók

A kényelmi funkciókkal kapcsolatban csupán az a kérdés, melyek fontosak számodra? Mielőtt választasz számlázó programot, érdemes erről is tájékozódnod.

17.Ár-érték arány

Ezzel kapcsolatban az a fő kérdés, adott program mennyi időt spórol meg számodra, s ezzel mennyi pénzt. Ha az összes eddigi feltételt veszed, akkor azt érdemes választanod, amelyik a leginkább megfelel a kívánalmaidnak, ugyanakkor ehhez képest a legkevésbé drága.

De ez hosszú távon értendő, ami most drágának tűnik, lehet, többszörösen megtérül idővel. Erre nincsen általános szabály, neked kell kiszámolnod, melyik program hozza be a legjobban a feltételeidnek megfelelő árat.

18.Modulos, vagy csomagos számlázó program?

Sokan nem is tudják, mi a különbség a kettő között, vagy, hogy létezik ilyen választék. Pedig így van, a számlázó programok többsége e két kategória valamelyikébe tartozik. A modulos olyan, mint amikor építőkockánként raksz össze valamit. Csak azt veszed meg, ami kell, s ha bővítened kell, jöhet másik modul. Csomagok esetén több lehetőség van egy -egy csomagba beépítve, célszerűségtől függően.

A modulos megoldásnak az az előnye, hogy semmi feleslegeset nem veszel, csak pont annyit, amire szükséged van, így spórolhatsz a költségeken. Csomagos variáció esetén ellenben nem kell annyit gondolkodni, több funkciót tartalmaz. Talán utóbbi drágább lehet, főleg, ha számodra szükségtelen funkciókat is tartalmaz, viszont nem igényel akkora odafigyelést.

Lista készítése és összegzés

A legcélravezetőbb megoldás, ha kilistázod magadnak az összes fontos szempontot, majd megnézed a kínálatot, és feljegyzed, melyik program mennyi feltételednek felel meg. Amelyik a legközelebb áll az ideálishoz, az lesz a jó választás. Íme a kérdés lista a szempontokhoz:

 •       Mennyi a tervezett (várható) számlamennyiség (havonta)?
 •       Elektronikus számla, vagy papír (is) szükséges?
 •       Gépre telepíthető, vagy online használható program a megfelelőbb számodra?
 •       Mennyire legyen automatizált?
 •       Mennyire legyen könnyen kezelhető?
 •       Kell -e összekötni, s ha igen milyen programokkal?
 •       Szükséged lesz idegen nyelvű számlára?
 •       Szükséged lesz deviza számlára?
 •       Többen is fogjátok használni a számlázó programot?
 •       Milyen szintű elvárásaid vannak támogatással, ügyfélszolgálattal kapcsolatban?
 •       Fontos -e, hogy a későbbiekben fejlettebb csomagokra, szolgáltatásra válthass?
 •       Formailag, külsőleg felmerülnek -e egyedi igények?
 •       Mentési és biztonsági szempontból mi számodra a minimum?
 •       Milyen frissülési sűrűség számodra az elfogadható?
 •       Fogsz -e, s ha igen, rendszeresen adatokat továbbítani?
 •       Milyen extra funkciókra lesz szükséged?
 •       Mi a minimális elvárásod a programmal szemben és mi a maximális összeg, amit rá szánsz?
 •       Melyik típus ideálisabb számodra, a modulos, vagy a csomagokből felépülő?

Az adószámmal rendelkező magánszemélyeknek is kell számlát adniuk, azonban ez többnyire nem rendszeres, illetve kis mennyiségű. Ez esetben például sokkal kisebb igény merül fel, és az ingyenes verziók is jó opciók lehetnek. Egy terjeszkedő vállalkozás esetén azonban nem szabad spórolni a ráfodításon, amennyiben a program hosszú távon időt és pénzt takarít meg.

Nincsen tökéletes számlázó program, de lehet, sőt kell is törekedni a legideálisabb változat megtalálására. Ugyanis ez a „kapcsolat” hosszú távra szól, és akkor a legelőnyösebb, ha minden könnyen, egyszerűen, jól működik. A választásod nagyban függ attól, milyen tevékenységet folytatsz, mert ez határozza meg elsősorban az igényeidet.

Ha a fentiek még mindig nem győztek meg és nem tudod miből válassz, akkor itt egy jó lehetőség a mai népszerű számlázó programok összehasonlítására. Van közöttük ingyenes és fizetős is. Ezen a linken található számlázó programok összehasonlíthatóak, igaz a népszerű számlázz.hu nincs köztük.